08:45, sre, 24. Jul

Kitajska vedno bolj pomemben trg, a vstop vanj brez “hitrih korakov”

Kitajska postaja vedno bolj pomemben trg, a vstop nanj ni lahek, saj “ni hitrih korakov”, je bilo slišati na sredinem seminarju o varnem poslovanju s Kitajsko, ki je potekalo v Mariboru.

Seminar na temo varnega poslovanja s Kitajsko je priredila SID – Prva kreditna zavarovalnica na pobudo slovenskega konzulata v Šanghaju, z namenom, da opozorijo na morebitna tveganja pri teh poslih. Udeležili so se ga številni predstavniki slovenskih podjetij, tako tistih, ki že poslujejo na Kitajskem (Elan, Swaty Comet, TDR), kot tistih, ki šele iščejo priložnosti tam. “Na kitajskem trgu lahko prodajaš, če imaš izdelek, ki ga nihče drugi nima, ali pa si cenejši od Kitajcev, kar je zelo težko,” je na seminarju v Mariboru povedal slovenski konzul v Šanghaju Bojan Škoda.  K temu je dodal, da je prav tako pomembna izbira kvalitetnega kupca.

“Trg je tako velik, da ga ni mogoče ignorirati. Zaradi te velikosti pa je zelo zahteven,” pa je povedal Ladislav Artnik, predsednik uprave SID – Prve kreditne zavarovalnice. “Dejstvo je, da bo treba na Kitajsko prodajati zahtevne zadeve. Kakšna enostavna roba ali storitev ne more biti predmet poslovanja. Hkrati ni nujno, da so tisti, ki kupujejo zahtevne produkte, tudi sami kvalitetni kupci. Tu je treba delati izbor in na takšno daljavo podjetniki to težko sami počnejo,” je dodal.

Ob tem je dodal, da za slovenska podjetja vidi priložnost na Kitajskem predvsem v izdelkih, “ki gredo v smer novih energij, nove mobilnosti in podobno, ter servisih, ki so s tem povezani, predvsem računalniški”.

Škoda je še dodal, da je do uspeha poslovanja na Kitajskem “dolga in trnova pot.” Kot olajševalno okoliščino je navedel, da se proizvodnja na Kitajskem počasi draži. “Kitajci postajajo dragi in opažamo, da je naša proizvodnja že cenejša kot kitajska, kar predstavlja veliko poslovno priložnost za naša podjetja,” je dodal.

da so seminar pripredili v Mariboru, so se odločili iz razlogov, ker je na Kitajskem več podjetij iz mariborske kot iz ostalih slovenskih regij. Po besedah Škode je namreč Maribor prvi “začutil” dejstvo, da so Kitajci pred leti začeli izvažati kapital, in ima zaenkrat pri tem tudi največ uspeha.

“Poslovna kultura je na Kitajskem zelo drugačna. Ni hitrih korakov,” je svoje izkušnje povzel mariborski župan Andrej Fištravec, ki si je navezovanje stikov s kitajskimi gospodarstveniki s ciljem pridobitve pomembnih investicij v Mariboruin njegovi okolici postavil za enega ključnih ciljev svojega županovanja.

Županov svetovalec Marko Kovačič, pa je pojasnil, da želi občina pomagati slovenskim podjetjem pri odgovarjanju na skokovito naraščajoče potrebe kitajskega prebivalstva, zato med drugim načrtuje odprtje več predstavniških pisarn Maribora na Kitajskem in ustanovitev poslovnega kluba v Mariboru in Šanghaju. Najbolj pa se veseli “skorajšnje” letalske povezave med državama z mariborskega letališča, ki je nedavno prešlo v kitajske roke. Po njegovih besedah je Maribor edina slovenska občina, ki je članica Združenja lokalnih voditeljev Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajske, kar “daje nek status na Kitajskem, ki je nujno potreben za pridobivanje poslov tam”.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.