02:31, pet, 26. Apr

Krek opozarja, da morda prehajamo v tretji val epidemije covida-19





Direktor NIJZ Milan Krek je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da se število okuženih v zadnjih dneh rahlo dvigujejo. Pri tem je opozoril, da morda zdaj prehajamo v tretji val epidemije.

Zato je izpostavil, da je pomembno, da se še bolj striktno držimo pravil, ki jih že vsi dobro poznamo. “Zdaj je dejansko čas, da to vzdržimo, zato da bomo držali odprte šole,” je opomnil Krek. Razložil je sicer, da se je ustavila sedemdnevna povprečna vrednost, ki nekaj dni stoji na mestu, “kar je tudi slab pokazatelj in kar hitro se lahko obrne navzgor, še posebej, če vemo, da imamo v hiši neljubega gosta oziroma sta že dva, se pravi, britanski sev in južnoafriški sev virusa.” Dejal je, da se južnoafriški sev virusa širi eksponentno, zato je treba po njegovem zaostriti preventivne ukrepe.

Opozoril je, da zdaj v povprečju oboleva predvsem delovna populacija, med 25 in 55 let. S tega vidika je po njegovem zdaj epidemiološka slika dobra, saj zdaj večinoma ne oboleva starejša populacija, ki bi zasedla tudi bolniške postelje in v kateri je sicer večja umrljivost. Krek opozarja vse tiste, ki hodijo na obiske k ostarelim, “naj imajo pred obiskom sedemdnevno karanteno, saj je to najboljši način, da jih ne bi okužili.”

Ugotavlja tudi, da se je bolezen pri najstarejši populaciji ustavila, saj so večinoma cepljeni. Upa, da bo do konca tega meseca pocepljene najbolj rizične skupine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.