02:07, pet, 3. Maj

Lani na Ptuju brez prometne nesreče s smrtnim izidom





Prometnovarnostne razmere na Ptuju so bile lani v primerjavi z letom prej ugodnejše, saj niso zabeležili nobene prometne nesreče s smrtnim izidom. Manj je bilo vseh prometnih nesreč, pa tudi nesreč, ki so se končale s poškodbami. Deloma gre boljše rezultate pripisati tudi manjšemu splošnemu prometu zaradi epidemije.

Fotografija je simbolična; FOTO: Pixabay.com

Kot je ta teden na seji mestnega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu povedal njegov predsednik Franc Kozel, so lani na ptujskih cestah beležili 301 prometno nesrečo, od katerih se jih je 65 končalo s poškodbo. Leto prej se je zgodilo 340 prometnih nesreč, od tega 83 s poškodbo, ena pa se je končala s smrtjo traktorista na območju Rogoznice.

V omenjenih lanskih prometnih nesrečah je bilo šest ljudi huje poškodovanih, 80 pa lažje, medtem ko so bili v letu 2019 ob enem umrlem težje poškodovani trije ljudje, 104 pa so jo odnesli z lažjimi poškodbami. V primerjavi z letom prej se je v prometnih nesrečah nekoliko povečalo število udeleženih voznikov osebnih vozil, mopedov in kolesarjev, zmanjšalo pa se je med drugim število voznikov tovornih vozil in pešcev.

Udeleženi štirje otroci

Med najmlajšimi so bili v prometnih nesrečah udeleženi štirje otroci, kar je enako kot leto poprej, pri čemer so bili trije poškodovani, med njimi po en kolesar, pešec in sopotnik v osebnem vozilu. V treh prometnih nesrečah so bili udeleženi starejši mladoletniki, medtem ko je bilo takih leto prej osem.

Med udeleženci manj mladih kot pa starejših voznikov

Mladi vozniki do 24. leta starosti so bili udeleženi v 43 prometnih nesrečah, leta 2019 v 68, med temi pa so bili v kar 32 primerih tudi povzročitelji. Vozniki, starejši od 64 let, so bili udeleženi v 83 prometnih nesrečah, malenkost manj kot leta 2019, v njih pa je bila ena oseba huje poškodovana.

Prometne nesreče na Ptuju je lani povzročilo 22 vinjenih voznikov, kar je pet več kot leto prej, v teh pa so bili trije ljudje huje poškodovani.

31 povzročiteljev nesreč pobegnilo, večino so izsledili

Sicer pa so se prav vse lanske nesreče v najstarejšem slovenskem mestu zgodile znotraj naselja, največ v februarju (40) in avgustu (35). V 31 primerih so povzročitelji pobegnili, a so jih policisti večino (26) uspeli izslediti.

Črne točke

Ptujski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu že od leta 2008 v letnih ocenah prometno varnostnih razmer opozarja na nekatere črne točke. Tudi letos med take uvršča glavno cesto proti Spuhlji, kjer še vedno ni pločnikov, kolesarske poti in prehodov za pešce, čeprav tam poteka šolska pot, zato je po njihovem potrebno pospešiti rekonstrukcijo Ormoške ceste. Otroci so ogroženi tudi na Mariborski cesti od avtobusne postaje ter na odseku od podružnične šole Grajena do odcepa za Grajenščak. Pločnikov ni na še nekaterih odsekih cest skozi Rogoznico, pa tudi v naselju Žabjak, kjer je zraslo več stanovanjskih objektov, predvidena je tudi gradnja enote doma upokojencev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.