05:55, sob, 22. Jan

Lani samomor vsak dan prizadel najmanj eno družino

Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos vabijo k skupni obeležitvi mednarodnega dneva solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. V letu 2020 je samomor prizadel 369 družin v Sloveniji, so sporočili iz združenja. Letos mednarodni dan poteka pod geslom Krepimo razumevanje in sočutje.

S tem sporočilom še posebej poudarjajo, da je z večanjem ozaveščanja in virov primerne pomoči mogoče povečati razumevanje in sočutje v procesu okrevanja po tako hudi življenjski izkušnji.

Samomor bližnje osebe je pogosto huda travmatična izkušnja, ki na različne načine prizadene posamezne družinske člane. Med najbolj ranljivimi so zagotovo otroci in mladostniki, ki izgubijo enega od staršev. Žalujoči po tako hudi izkušnji potrebujejo razumevanje, sočutje, sprejetost, povezanost in občutek, da niso sami in izolirani. Le slišani in razumljeni lahko v varnem odnosu izrazijo svojo stisko in spregovorijo o travmatični izkušnji.

Sloveniji se že peto leto zapored pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora pridružuje mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.

Kot dodatno pomoč so pobudniki slovenskega mednarodnega dneva izdali dve publikaciji, knjižico z naslovom Zakaj tako boli? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je bila lani ponatisnjena, ter dodatek h knjižici z naslovom Novo upanje: Socialna bližina kljub fizični razdalji, ki podrobneje odgovarja na vprašanja, kako podpreti žalujoče.

Vsebujeta veliko nasvetov, kako pristopiti k žalujočemu in kako poskrbeti tudi zase. Knjižici sta namenjeni tako bližnjim kot drugim, ki se srečujejo z žalujočimi zaradi samomora.

Organizatorji ob mednarodnem dnevu solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega, pozivajo vse, ki bi radi izrazili sočutje, da na svojem balkonu ali okenski polici drevi prižgejo svečko upanja in solidarnosti ter na tak način podprejo žalujoče svojce.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *