03:24, pet, 26. Apr

Ljudski pregovori, ki veljajo za začetek pomladi





Danes se začenja koledarska pomlad, temperature pa bodo v prihodnjih dneh predvidoma nadpovprečne, je za STA dejal meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter.

Za danes je sicer napovedano spremenljivo do pretežno oblačno vreme, občasno so možne do manjše krajevne padavine, a se bo nebo proti večeru začelo jasniti. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija, je razvidno iz vremenske napovedi. Ustaljeno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, temperature pa bodo predvidoma presegle 20 stopinj Celzija, je napovedal Šter.

Tekom tedna pa se bodo po Šterovih besedah prebudile tudi rastline, morebitnih možnosti za pozebe pa v tem trenutku še ni moč oceniti. Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni.

Z enakonočjem se začenja pomlad

Z marčevskim enakonočjem se na severni polobli začenja pomlad, na južni pa jesen. Narava se v tem času že prebuja, to naznanja s cvetenjem zvončkov, trobentic, telohov, marjetic, narcis in drugih rož, tudi drevesa se počasi odevajo v raznolike barve.

Eden od ljudskih pregovorov pravi: “Da se bliža pomlad, slutijo rože prej kakor človek”, drugi pa opozarja: “Ena lastovka še ne naredi pomladi.” Zanimiv pregovor je tudi: “Kadar slive marca in aprila cveto, ne obrodijo.” Prav tako po ljudskem izročilu velja: “Če marec suši, april deži in majnik hladi, kašče, omare in sode polni.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.