11:01, pet, 17. Maj

Logar si lahko tudi drugem krogu predsedniških volitev obeta podporo SDS in SLS, verjetno tudi NSi





Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar si lahko tudi v drugem krogu tekme za predsednika republike, v katerem se bo pomeril z Natašo Pirc Musar, obeta podporo SDS in SLS. Bržkone pa lahko računa tudi na NSi, ki s kandidatom Janezom Ciglerjem Kraljem ni bila uspešna. Rezultat slednjega zahteva refleksijo, meni Lojze Peterle.

Rezultate prvega kroga predsedniških volitev je v Logarjevem štabu v nedeljo zvečer pričakala tudi njegova poslanska kolegica iz vrst SDS Eva Irgl. Kot je dejala v izjavi za STA, so takšen rezultat pričakovali.

“Zdaj ga čaka še naporna kampanja. Mislim, da mora to zdržati, predvsem pa nadaljevati s tem, kar je delal do sedaj,” je navedla. Po njeni oceni so ljudje namreč začutili in videli, kakšnega predsednika bodo imeli v predsedniški palači, kar se ji zdi izjemnega pomena.

Logar ima po njeni oceni “veliko vrlin za dobrega predsednika države, med njimi je gotovo tudi čut za pravičnost”. Kot dobro popotnico za drugi krog vidi Logarjevo zelo dobro poznavanje mednarodnega prostora, kar je izjemnega pomena v zahtevni situaciji zaradi vojne v Ukrajini. “Predvsem pa je v vsem tem času, ko je bil zunanji minister, spletel mnoga prijateljstva z državniki, kar je tudi ključnega pomena, sploh glede na situacijo,” je dejala. To so teme, ki so zelo vezane na predsednika države, zato tudi pričakuje, da bodo mediji veliko tem odpirali tudi na tem področju.

Poleg SDS je Logarja, ki je kandidaturo vložil s podpisi volivcev, sicer podprla tudi zunajparlamentarna SLS. Po oceni njenega predsednika Marka Balažica je Logar med kampanjo dokazal, da razume probleme ljudi, da razume mednarodno dogajanje in ima po njegovi oceni vse, da opravlja predsedniško funkcijo.

“V šali bi lahko dejal, da Slovenska ljudska stranka prvič po dolgem času vleče prave politične poteze, ki niso samo zmagovite, ampak so tudi tiste, ki bodo prinesle nek preboj misli, nek preboj energije tudi nazaj v Slovenijo. Mislim, da je Anže Logar je tisti kandidat, ki lahko tudi desno od sredine popelje ta del političnega prostora skupaj z novim vodstvom SLS v neke nove čase,” je v izjavi za STA dejal predsednik SLS Marko Balažic, ki se je na Logarjevo povabilo mudil v štabu ob čakanju na rezultate volitev.

Predsedniški kandidat je v štab povabil tudi predsednika SDS Janeza Janšo, ki pa izjav za medije ni dajal, Logar pa je povedal, da mu je čestital za uspeh v prvem krogu. Na novinarsko vprašanje, ali se bo Janša v drugem krogu vključil v kampanjo, je Logar odgovoril, da vodi svojo kampanjo in bo nadaljeval delo, ki ga je s svojo ekipo opravljal v prvem krogu.

Koga bo v drugem krogu podprla NSi, ki s kandidatom Janezom Ciglerjem Kraljem v prvem krogu ni bila uspešna, v nedeljo zvečer še ni bilo znano. Predsednik NSi Matej Tonin pa je že napovedal, da bo svoj glas namenil Logarju.

Vidni član NSi ter predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle je v izjavi za STA dejal, da bi se čudil, če NSi ne bi podprla Anžeta Logarja, tudi v luči Toninove napovedi: “Dvomim, da bi se stranka obrnila v drugo smer, tudi ne vidim razloga za to.”

Peterle tudi meni, da bo stranka morala opraviti temeljito razpravo. “Ni nujno, da bo vsak zadovoljen z razlagami, ki so bile podane doslej o tako imenovanem taktičnem glasovanju. Treba bo natančno analizirati vse vidike kampanje, kar se naredi tako rekoč ne glede na rezultat. Ta rezultat zahteva refleksijo, zahteva analizo in do tega bo seveda prišlo,” meni. Ob tem je Peterle prepričan, da rezultat Ciglerja Kralja ne odraža kakovosti kandidata, saj da je bil “izjemno jasen, profiliran, poln energije”, in da je očitno “delovalo nekaj drugega”.

Drugi krog predsedniških volitev bo 13. novembra. V prvem krogu je Logarja podprlo 33,97 odstotka volivcev, Pirc Musarjevo pa 26,86 odstotka, kažejo neuradni rezultati. Na tretje mesto se je uvrstil Milan Brglez (15,41 odstotka), sledili pa so Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka). Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

V predsedniški kampanji Logar kot svoj cilj navaja Slovenijo, “deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati”.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.