19:14, tor, 5. Dec

Magajna, Poljanec, Troha in Bolfek izstopajo iz predsedniške tekme

Andrej Magajna, Ludvik Poljanec, Ladislav Troha in Ivan Bolfek so danes pred Državno volilno komisijo (DVK) pojasnili, da protestno odstopajo od kandidature za predsednika republike. Menijo namreč, da so predsedniške volitve neveljavne, neustavne in nezakonite. Pravijo, da so za vložitev kandidature zbrali dovolj podpisov, koliko, pa ne razkrivajo.

Za skupni protestni odstop od udeležbe v predsedniški tekmi so se odločili “zaradi uzakonjenih izrazito neenakih pogojev med kandidati ter celo nezakonito izdanih navodil DVK”.

Med drugim jih je zmotilo, da v volilni zakonodaji ni enotne dikcije glede tega, kdaj državljan dobi volilno pravico. Zato menijo, da so zakoni o volitvah v neskladju z ustavo in so zato tudi volitve neveljavne. Državljane med drugim pozivajo, da “ne priznajo in ne spoštujejo” nobene funkcije, ki je bila izvoljena na “nezakonitih volitvah”, je pozvala tiskovna predstavnica volilnega štaba Ivana Bolfeka Jasna Martinjak.

Predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna je tudi prepričan, da mediji diskriminirajo manj izpostavljene kandidate, zato meni, da bi morala tudi od razpisa volitev do začetka volilne kampanje veljati enaka pravila kot v kampanji. Prav tako bi morala v kampanji pravila, ki veljajo v javnih medijih, po njegovem mnenju veljati tudi za zasebne. Od potrebnih 5000 podpisov je Magajna do 1. septembra zbral 1215 podpisov.

Predsednik stranke Stara pravda – Stranka prava Ludvik Poljanec je dejal, da je ogorčen, ker tudi dva “najbolj privilegirana kandidata” ne opozarjata na nepravilnosti v volilnem sistemu in na neenakost kandidatov. Na vprašanje, koliko podpisov je zbral, je Poljanec odgovoril, da je to nepomembno, saj teh volitev ne priznavajo.

Po mnenju kandidata Osveščenih prebivalcev Slovenije Ladislava Trohe se v Sloveniji “izvaja nezaslišana cenzura”. Na vprašanje, koliko podpisov je zbral, je odgovoril, da verjame, da bodo ti podpisi še prišli. Hkrati pa javnosti sporoča, naj se ne trudijo z oddajo podpisov podpore, “ker je itak brez veze”, in poziva k bojkotu volitev.

Vardist Ivan Bolfek pa je dejal, da navodila kandidatom, ki jih je izdala DVK, vsebujejo “kup nepravilnosti”, zaradi česar poziva direktorja službe DVK Dušana Vučka k odstopu. Meni, da bi morali volitve razpisati ponovno ter zmanjšati število potrebnih podpisov za vložitev kandidature na 1250. Na vprašanje, koliko podpisov je zbral, je odgovoril: “Dovolj, da lahko kdorkoli od nas kandidira.” Številka pa da je nepomembna.

Vsi so za odstop od kandidature okrivili tudi medije. Magajna pa je na koncu dodal, da je cilj njihovega današnjega nastopa, da se spremeni zakon o volilni kampanji in da bo zagotovljena enakopravnost vseh kandidatov v vseh fazah volilnih postopkov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav