07:50, sre, 24. Jul

Maribor v pričakovanju Evropske juniorske računalniške olimpijade

V Mariboru se bodo konec tedna zbrale osnovnošolske ekipe iz vse Evrope, ki se bodo na tretji Evropski juniorski računalniški olimpijadi pomerile v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. Osnovni namen tekmovanja je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična

“Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je samo poznavanje programiranja močno deficitarno,” so opozorili v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki organizira tekmovanje v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

V štirih urah na dan rešiti po tri različne probleme
Olimpijada bo potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI). Svečano odprtje bo v soboto zvečer na Drugi gimnaziji Maribor, samo tekmovanje, v katerem morajo tekmovalci v štirih urah na dan rešiti po tri različne probleme s področja programiranja, pa bo v nedeljo in torek. Razglasitev rezultatov bo na zaključni slovesnosti v sredo zvečer. Organizatorji pričakujejo ekipe iz 24 držav. Skupno naj bi v Maribor v okviru Evropske juniorske računalniške olimpijade prišlo okoli 90 tekmovalcev, hkrati pa tudi njihovi mentorji in drugi gosti. Slovenijo bosta zastopali dve ekipi v konkurenci in ena izven konkurence. V prvi ekipi sta Filip Štamcar in Luka Urbanc, v drugi Matic Dremelj in Matic Kovač, v ekipi izven konkurence pa sta Vid Ošep in Alexander Gaydukov. Vodji ekip sta Simon Weiss in Žiga Željko, predsednik olimpijade je Borut Jurčič Zlobec.

Slovenija z dolgo tradicijo računalniških tekmovanj
Slovenija ima že dolgo tradicijo sodelovanja na računalniških tekmovanjih, leta 1988 je v Novi Gorici tudi potekala prva Mednarodna računalniška olimpijada. Evropska juniorska računalniška olimpijada je po navedbah organizatorjev nova priložnost za promocijo računalništva in programiranja kot tudi Slovenije. Na ZOTKS se sicer že vrsto let trudijo, da bi računalniško programiranje dobilo večjo veljavo v slovenskih šolah oziroma da bi bilo računalništvo uvedeno kot obvezni predmet že v osnovne in srednje šole. Trenutno je obvezna ura računalništva le v prvem letniku srednje šole, medtem ko je v osnovni šoli računalništvo neobvezni izbirni predmet v drugi triadi.
“Otroci bi si to želeli, a pri nas tega še ni. Zelo se trudimo, da bi te stvari spravili nazaj v osnovne šole in da bi se otroci učili tudi računalniškega programiranja. To zmorejo, znajo in jim je zanimivo, hkrati vidijo v tem mnoge koristi za naprej,” je za STA povedala vodja projektov tekmovanj iz znanja in modelarstva pri ZOTKS Mija Kordež.

Evropska juniorska računalniška olimpijada izhaja iz Mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, so leta 2017 odprli novo tekmovanje iz računalništva, ki je namenjeno učencem osnovnih šol. Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani je bilo v Rusiji.
Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Vsaka država lahko sicer sodeluje s štirimi tekmovalci, zraven pa sta še dva mentorja. Izjema je država gostiteljica, ki lahko sodeluje s šestimi tekmovalci.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.