12:07, sob, 11. Maj

Mariborska občina v nov poskus uvajanja omrežnine za kanalizacijo





Mariborska mestna uprava bo v četrtek dala mestnemu svetu ponovno v glasovanje odlok o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, ki je med drugim podlaga za uvedbo zaračunavanja omrežnine za kanalizacijo. S tako zbranim denarjem bodo med drugim zgradili manjkajočo kanalizacijo.

0df7857d-1fc7-45f4-a4be-f984a452d1f9

“Mislim, da je zdaj dozorelo spoznanje, da enostavno ni več mogoče odlagati s to odločitvijo,” je na današnjem druženju z novinarji povedal župan Andrej Fištravec. “Z nesprejetjem tega odloka bi se nadaljevala politika cenenega koketiranja z javnostjo, ki je neodgovorna in se ne izide. Ljudje upravičeno pričakujejo urejene komunalne službe. Glede na to, da smo vsi povzročitelji, moramo tudi denarno prispevati k temu,” je dodal.

Mestni svet je sprejetje tega odloka, ki bi moral biti sprejet že lani, dvakrat zavrnil. Z njim se zakonodajo usklajuje z državnimi in evropskimi predpisi, med drugim pa zajema tudi urejanje padavinskih odpadnih voda z namenom varovanja javne kanalizacije in lažjega delovanja centralne čistilne naprave. Tako bo po novem treba plačevati za deževnico, ki se s streh hiš ali javnih površin zliva v kanalizacijsko omrežje.

Odlok prinaša tudi uvedbo z zakonom predpisane omrežnine, s katero se pri vodovodnih in kanalizacijskih sistemih pokriva stroške potrebnih zamenjav infrastrukture. Vzdrževanje kanalizacije je na mariborskem območju v zadnjih letih zaradi pomanjkanja denarja zastalo, poleg tega pa še vedno ostaja neizgrajenega okoli 70 kilometrov komunalnega omrežja, na kar je občino nedavno opozoril tudi pristojni inšpektorat. Za izgradnjo manjkajoče kanalizacije bodo potrebovali najmanj 12 milijonov evrov.

Če bo mestni svet odlok na četrtkovi seji sprejel, bo predvidoma januarja sledila druga obravnava. Omrežnino bi lahko po besedah direktorja mestne uprave Darka Frasa v najboljšem primeru uvedli sredi prihodnjega leta, točne cene pa še niso določili. Računajo, da se bo iz tega naslova nateklo okoli 1,5 milijona evrov letno.

Mestni svet bo na četrtkovi seji sprejemal tudi spremembo odloka o ustanovitvi javnega podjetja Energetika Maribor, ki bo lahko po novem opravljalo tudi dejavnost obdelave in ravnanja z blatom, ki nastane pri čiščenju odpadne vode na centralni čistilni napravi. S spremembo, ki je predvsem formalne narave, bo podjetju omogočena energetska obdelava blata. Ideja je še daleč od uresničitve, saj to v skladu s slovensko zakonodajo še ni mogoče početi, prav tako še ni denarja za potrebno investicijo. “To zdaj delajo v Avstriji in na Madžarskem, kamor se to blato odvaža,” je pojasnil direktor Energetike Maribor Alan Perc.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.