06:19, tor, 7. Maj

Mariborski svetniki podprli projekte TUS, tudi selitev knjižnice





Mariborski svetniki so na včerajšnjii izredni seji brez glasu proti podprli izvedbeni načrt prioritetnih projektov trajnostne urbane strategije (TUS). Gre za projekte v višini 44,5 milijona evrov, med katerimi je bilo po pričakovanju največ govora o najnovejšem načrtu mestne uprave, da mestno knjižnico iz Rotovškega trga preseli v stavbo Probanke.

 seja-ms-mom

Za projekte, ki morajo biti izpeljani do leta 2022, mestna občina načrtuje 17,4 milijona evrov lastnih sredstev, 17,8 milijona je načrtovanih prek mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN), ostalo pa nameravajo pridobiti še iz različnih drugih virov.

V nekajurni razpravi je bilo največ govora glede zadnjih načrtov mestne oblasti, da bi mestno knjižnico preselili v stavbo nekdanje Probanke, ki pa je zdaj ne bi več najeli od morebitnega zasebnega kupca, pač pa bi jo z lastnimi sredstvi odkupili od DUTB. Denar za 6,5 milijona evrov vreden projekt nameravajo zagotoviti od prodaje Farmadenta.

Kot sta zagotavljala župan Andrej Fištravec in direktor mestne uprave Simon Štrancar, je selitev knjižnice na novo lokacijo bistveno cenejša, zgradba pa v celoti ustreza potrebam knjižnice, kjer po besedah župana prav tako podpirajo takšen predlog. Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak se sicer o tem na včerajšnji seji ni izrekla.

Mestna uprava je operirala s podatkom, da bi prenova prostorov na Rotovškem trgu stala 3000 evrov na kvadratni meter, selitev na Trg Leona Štuklja pa 1000 evrov, pri čemer je svetnik Fištravčeve liste in podžupan Saša Pelko celo dejal, da se ne strinja niti s to ceno. Občina se mora namreč zavzeti za to, da vlada DUTB naloži brezplačen prenos stavbe na mestno občino, s tem pa bi jih selitev stala le 200 evrov na kvadratni meter, denar od prodaje Farmadenta pa lahko porabijo za kakšne druge projekte kot so obnove šol in vrtcev.

Že pred njim so tudi številni drugi svetniki izrazili pričakovanje, da bi država stavbo brezplačno prenesla na občino in tako vsaj deloma izpolnila obljube o 66 milijonih evrov, ki jih je Mariboru za razvojne potrebe s sklepom obljubila že vlada Alenke Bratušek. Sklep o pozivu vladi so svetniki na današnji seji tudi potrdili.

Kljub vsemu pa predvsem med opozicijo ni bilo veliko zaupanja, da bo do realizacije projekta prišlo. Po besedah svetnice SD Mateja Dover Emeršič je celoten nabor projektov v TUS všečen, celo pravljičen, a se boji, da bo ostal neuresničen. Na to po njenem mnenju kaže pristop pri iskanju rešitve za knjižnico, ki zdaj že postaja velik problem mesta, svetnike pa so s tem predlogom stisnili v kot.

Za to, da bi knjižnica ostala na sedanji lokaciji in da bi izpeljali celovito obnovo Rotovškega trga, so se v preteklih mesecih najbolj zavzemali svetniki SMC, ki pa so po besedah Andreja Špenge vseeno veseli, da se je večina njihovih predlogov znašla med prioritetami. Kljub temu so še vedno prepričani, da bi projekt knjižnice lahko izpeljali v okviru sredstev CTN, 6,5 milijona lastnega denarja pa bi bilo bolj smiselno nameniti za nekatere ostale projekte s seznama.

Svetnik NSi in podžupan Zdravko Luketič pa je dejal, da izvedbeni dokument omogoča uresničitev nekaj tistega, kar je v mestu treba storiti, med drugim cenejšo rešitev za knjižnico in obnovo Rotovškega trga. Kot je dejal, pa bi vsak lahko našel kaj, kar pogreša med predlogi, a je treba biti pri željah realen.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.