15:51, sre, 8. Maj

Marifarm v nadalnji razvoj





Vodstvo Marifarm d.o.o. uspešno izpeljalo finančno stabilizacijo podjetja

Marifarm

Svet zavoda Lekarn Maribor potrdil predlagane ukrepe s strani vodstva Marifarm; Dogovor z NKBM sklenjen, zadolženost zmanjšana za 40 %, k temu so znatno pripomogli tudi dodatni in novi posli, ki jih je ob aktivni podpori lastnikov zagotovilo novo vodstvo.

Marifarm 2

Vodstvo Marifarm d.o.o. je na današnji seji Sveta zavoda Lekarn Maribor podrobneje predstavilo ukrepe, sporazume in poslovne dosežke zadnjih mesecev. Svet zavoda, ki mu predseduje Jelka Kolmanič, je predlagane ukrepe potrdil in s tem zagotovil nadaljnji razvoj podjetja Marifarm. Direktor Lekarn Maribor in direktor Marifarma Albin Turk ter prokuristka Marifarma mag. Romana Fišer, sta podrobneje predstavila dosežen sporazum z NKBM. Ta predvideva odprodajo zastavljenih vrednostih papirjev in ugodnejše pogoje odplačevanja preostalega dela kredita. S tem bo Marifarm zmanjšal zadolženost za okoli 40%, mesečne obveznosti iz naslova obresti se bodo skorajda prepolovile. Sočasno so v sodelovanju z NKBM in ob aktivni podpori Mestne občine Maribor, kot največje lastnice Lekarn Maribor, zagotovili likvidnostna sredstva za poplačilo vseh zapadlih terjatev. Ključno za dosego dogovora z NKBM in zaupanja lastnikov, je po mnenju vodstva Marifarma predvsem dejstvo, da so uspeli z obstoječimi poslovnimi partnerji dogovoriti bistveno višja naročila. Tako so naročila  v tretjem kvartalu praktično podvojena, v primerjavi z junijskim, ob tem pa so pridobili tudi nekaj novih. S tem bodo proizvodne kapacitete v tretjem kvartalu leta zapolnjene.

Marifarm 3

Finančna stabilizacija podjetja Marifarm je bila ena ključnih nalog novega vodstva. Za dosego tega cilja pa je bilo potrebno zaupanje največje upnice NKBM, kakor tudi lastnikov. Povečanje obsega obstoječih poslov in uspešna pridobitev novih, je tako zagotovo bil eden izmed ključnih temeljev za podpisan sporazum z NKBM. Ta zagotavlja podjetju kratkoročno finančno stabilnost in s tem vodstvu možnost, da se v celoti posveti iskanju novih poslov in dolgoročnih strateških partnerjev, tako doma, kakor tudi v tujini, s čimer bo zagotovljena tudi dolgoročna stabilnost podjetja. »Prva etapa je uspešno zaključena. Sedaj so končno ustvarjeni pogoji za uspešno delo na področju strateškega povezovanja in dolgoročne stabilnosti ter razvoja edine tovarne zdravil v regiji,« je poudaril direktor Lekarn Maribor Albin Turk.

Župan MOM dr. Andrej Fištravec je izpostavil, da je z današnjo potrditvijo predlaganih ukrepov uspešno ohranjenih 100 delovnih mest. Večletno neuspešno reševanje Marifarma in prazne obljube s strani minulih vodstev, so zamajale zaupanje tako dobaviteljev, bank, kakor tudi zaposlenih.  Predvsem zaposleni so v tem obdobju najbolj trpeli, saj so živeli v veliki negotovosti. »Najbolj sem vesel za zaposlene v Marifarmu. Upam da so časi negotovosti za nami, verjamem, da se lahko že kmalu vsi nadejamo novih delovnih mest,« je poudaril.

Člani Sveta zavoda Lekarn Maribor so se seznanili še z aneksi, ki jih je vodstvo Marifarma podpisalo k pogodbam vezanih na reprogram kredita. NKBM je ob tem zagotovila likvidnostna sredstva za poravnavo obveznosti iz naslova zapadlih terjatev in s tem prepotrebno likvidnost. Marifarm bo tako v bodoče imel bistveno boljše izhodišče pri pogovorih z dobavitelji in novimi poslovnimi partnerji. Vodstvo Marifarma pa pripravlja tudi vlogo za državno poroštvo, s pomočjo katerega bo Marifarm v bodoče imel možnost pridobiti dolgoročne finančne vire po ugodnejši ceni. »Finančna sanacija je sicer prvi, a ključni korak za kratkoročno stabilnost poslovanja. Z državnim poroštvom in pridobivanjem novih poslov, pa bo Marifarm končno tudi dolgoročno stabilno in uspešno podjetje,« je poudarila prokuristka Marifarma mag. Romana Fišer, ki bo odslej prevzela vodenje Marifarma. Dosedanji v.d. direktor Marifarma Albin Turk, čigar ključni cilj je bila zagotovitev finančne stabilnosti, je namreč po uspešni potrditvi ukrepov in zagotovitvi finančne stabilnosti izpolnil obveznosti ter odstopil kot v.d. direktorja Marifarm. Odslej se bo ponovno v celoti posvetil delu na Lekarnah Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.