06:11, pet, 26. Apr

Minister predstavil načrte za mariborsko letališče, ki ima dobro strateško lego





Minister Vrtovec je v Mariboru spregovoril tudi o možnih načrtih glede letališča.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je, kot smo že poročali, včeraj popoldne obiskal Maribor ter se s predstavniki direkcije za infrastrukturo o številnih infrastrukturnih projektih, med drugim tudi glede možnih rešitev za letališče, pogovarjal z mariborskim županom Sašo Arsenovičem in županoma sosednjih občin Miklavž in Hoče-Slivnica.

Kot je povedal Vrtovec, ima mariborsko letališče kljub sedanjim klavrnim razmeram velik potencial za več dejavnosti, pri tem pa je posebej izpostavil razvoj okolju prijaznega multimodalenga logističnega centra.

“V prihodnosti moramo bolje izkoristili dobro strateško lego letališča. Gre za izjemno priložnost za slovensko gospodarstvo,” poudarja infrastrukturni minister in dodaja, da ministrstvo letališče šteje med svojih pet najpomembnejših projektov, ki so strateškega državnega pomena.

Po njegovih besedah trenutno peljejo vse postopke, da bi prišli do prvih idejnih zasnov za logistični center, ki bi lahko bil kot zaledno skladišče pomembna lokacija tudi za Luko Koper, kar bi lahko bila velika priložnost za razvoj regije in nova delovna mesta v njej. Za to bodo morali uresničiti tudi načrtovano železniško povezavo mimo Magne do letališča.

Vrtovec meni, da mora letališče rasti skupaj z logističnim centrom, kar pomeni, da se ta dejavnost ne bi izključevala z drugimi, kot so potniški in tovorni letalski promet. Septembra tudi pričakuje prve osnutke sprememb državnega prostorskega načrta na območju letališča, pri oblikovanju celovite rešitve pa sodelujejo z DRI, ki trenutno upravlja z letališčem.

“Za to, kar imamo zdaj, ne moremo najti pametnega kupca. V to smo se v preteklosti lahko prepričali, a dejstvo je, da imamo moderno opremljeno in novo letališče, zato je škoda, da vse skupaj stoji,” je o tem še dodal Vrtovec, ki pa dokončno uresničitev načrtov pogojuje s čim prejšnjim dogovorom okoli infrastrukture v lasti nekdanjega upravljavca – družbe Aerodroma Maribor oziroma njihovih kitajskih lastnikov.

Ob tem so včeraj govorili tudi o cestnih in železniških projektih na območju Maribora, predvsem glede južne obvoznice, pa tudi modernizacije primestne železniške povezave med Rušami in Mariborom, ki bi lahko razbremenila ostale prometne povezave.

Direktorica direkcije za infrastrukturo Ljiljana Herga je povedala, da v skladu s projektom tečejo tudi priprave na prekategorizacijo Malečniškega mostu. Trenutno se pripravljajo na semaforizacijo križišča z Ulico Kraljeviča Marka, v zaključni fazi so odkupi zemljišč, takoj ko bo to zaključeno, pa bodo objavili razpis in izvedli semaforizacijo. Po zaključku bo Meljski most prešel v upravljanje države, čeprav je veliko odvisno od zagotovitve vseh zemljišč, pa predvideva, da bi projekt lahko zaključili naslednje leto.

Glede južne obvoznice je povedala, da trenutno poteka novelacija projekta zaradi prilagoditve zakonodaje, pri koncu so tudi odkupi zemljišč. Če jim to v drugi polovici leta uspe, bi lahko z nekaterimi deli že začeli, a si tega za zdaj prav zaradi morebitnih težav pri zagotavljanju zemljišč še ne upa jasno napovedati.

Mariborski župan Arsenovič je po sestanku povedal, da ima sedanja mestna ekipa zastavljeno jasno vizijo, pri tem pa spomnil, da se je že na primeru letos odprtega podvoza pod Ljubljansko cesto izkazalo, kako pomembno je sodelovanje med državo in občino.

“Na današnjem sestanku smo zastavili dobre časovnice, operativno razdelili delo, zato verjamem, da bomo uspeli uresničiti projekte, ki bodo služili meščanom in razvoju celotne regije,” je še dejal župan.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.