03:21, pet, 26. Apr

Minister Simoniti o očitkih Samoborja: Komentiral jih bo, ko bo dobil enako možnost kot Samobor





Včeraj smo poročali o tem, da je Igor Samobor odstopil kot ravnatelj SNG Drama Ljubljana, pri tem pa je med razlogi za odstop navedel očitke ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Ta se je odzval in dejal, da bo na Samoborjeve očitke odgovarjal, ko bo dobil priložnost.

“Spomladi 2020 je prisegla nova vlada, minister za kulturo je postal dr. Vasko Simoniti. Kljub dejstvu, da smo vse zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali, je minister Simoniti financiranje prekinil,” je zapisal v svoji odstopni izjavi Igor Samobor, kasneje pa še: “Minister je hkrati brez posveta s stroko posegel v projekt in med drugim zahteval, da se iz projekta izključi tri leta pred tem kupljene prostore Nemške hiše. V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali. Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije.” Samobor je izpostavil, da nepreklicno odstopa in da je “minister Simoniti zahteval revizijo projekta. Revizija je bila opravljena, vendar rezultatov septembra zaključene revizije še vedno nimamo. Ministra sem prosil za sestanek na temo gradnje. Odgovora nisem dobil.” Zapisal je še: “Ker obstaja možnost, da odklonilni odnos ministra ni splošne, temveč osebne narave, se nepreklicno umikam s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana.”

Po poročanju STA pa je minister za kulturo Vasko Simoniti danes v izjavi novinarjem povedal, da bo očitke Igorja Samoborja glede SNG Drama Ljubljana komentiral, ko bo dobil enako priložnost na RTVS kot zdaj že nekdanji ravnatelj. Na ministrstvu za kulturo so medtem v odzivu zapisali, da bo Simoniti izjavo za javnost podal v sredo. Samobor je svojo odločitev zapisal v javnem pismu, pojasnil pa jo je tudi v oddaji Odmevi na Radioteleviziji Slovenija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.