02:58, sob, 27. Apr

Na gradu Vurberk ima grajska zidanica novo streho





Občina Duplek je obnovila streho zidanice pri gradu Vurberk, ki se je predlani zaradi dotrajanosti porušila. Tako ima zdaj stavba, ki izhaja iz 18. stoletja, obnovljeno ostrešje in novo strešno kritino, s čimer je preprečeno nadaljnje propadanje objekta. Za celostno ureditev in novo rabo stavbe pa bodo potrebni še dodatni denarni vložki.

Stavba z obokanimi vinskimi kletmi, ki stoji nad vinogradi pod vurberškim gradom, je od leta 2006 vpisana v državni register kulturne dediščine. Gre za nekdanji vinogradniški objekt s 446 kvadratnimi metri površine, ki je sestavni del grajskega kompleksa, ki so mu v zadnjih letih že uspeli dati novo življenje z gostinskim lokalom, koncerti in adrenalinskim parkom. Za zidanico še iščejo novo vsebino. “Vložek v to sanacijo nas zavezuje, da čim prej najdemo vsebino zanjo oziroma finančne vire, ki bodo pripomogli k temu, da bo stavba znova uporabna,” je povedal župan Mitja Horvat. “Naša želja je, da dobimo nov protokolarni objekt, tako za uporabo občine kot za najem za različne dogodke, na primer poroke,” je dodal.

Obnova strehe je potekala skladno s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Najprej so obnovili del ostrešja in zidu, ki se je vsul v notranjost objekta. S temi deli so preprečili rušenje preostale strešne konstrukcije in zamakanje notranjosti ob padavinah. V lanskem občinskem proračunu pa so zagotovili sredstva še za drugo fazo ukrepov, v okviru katere je bila izvedena prenova preostalega dela ostrešja. V pritličju so izvedli sanacijo razpok, popravili so oboke v kleti ter uredili odvodnjavanje. Nadalje bi bilo treba med drugim urediti tlake in vse potrebne inštalacije, da bi bila stavba uporabna. Večjih sprememb na konstrukciji ne bodo dovolili. “Naša želja je, da ohranimo to stavbo takšno, kot je. Da ostane stara in zanimiva s tega vidika. Izkoristiti je treba predvsem njeno lokacijo,” je še povedal župan.

Občina izvaja še številne druge projekte. Največji med njimi je okoli 2,5 milijona evrov vredna ureditev kanalizacije v Zgornjem Dupleku, kjer se nadejajo sofinanciranja s kohezijskimi sredstvi. “To je zelo velik zalogaj tako za financiranje kot za izvedbo,” je povedal župan. Med drugim načrtujejo še ureditev okolice novo zgrajene športne dvorane z izgradnjo parkirišč in pomožnih igrišč.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.