16:55, sre, 8. Maj

Na graškem letališču še naprej povečujejo potniški promet





Medtem ko mariborskemu letališču tudi letos še ni uspelo uresničiti nobene od načrtovanih rednih linij, je danes poslovanje in načrte v Mariboru predstavilo vodstvo vse bolj prometnega graškega letališča, od koder letijo tudi številni slovenski potniki. Število potnikov so lani povečali za dobrih sedem odstotkov, rast načrtujejo tudi za letos.

novinarska letališče graz (1)

Kot je na novinarski konferenci povedal direktor letališča Gerhard Widmann, so v letu 2015 prepeljali 963.396 potnikov, od tega 796.220 na rednih linijah, preostale pa na občasnih in čarterskih linijah. Tudi lani so zaznali padec tovornega prometa, saj so prepeljali 8696 ton tovora oziroma desetino manj kot leto pred tem.

“Leto 2015 je bilo za nas zelo uspešno, saj smo beležili najvišjo rast števila potnikov med avstrijskimi letališči. S tem dosežkom se znova približujemo predkriznemu rekordnemu letu 2008, ko smo presegli milijon potnikov,” je dejal Widmann in dodal, da so minulo leto sklenili z okoli 32 milijoni evrov prihodkov ter skoraj pet milijoni evrov dobička.

Družba sicer sama zaposluje okoli 200 ljudi, še 100 jih dela na področju varnosti, ob tem pa skupaj v več kot 50 različnih podjetjih na letališču dela približno 900 ljudi.

Graško letališče sodeluje z okoli 15 različnimi letalskimi družbami, trudijo se pridobiti tudi katerega od večjih nizkocenovnikov, sicer pa je ob razvejani mreži rednih linij od tam med drugim mogoče leteti na šest pomembnih evropskih letališč – Frankfurt, München, Dunaj, Carigrad, Berlin in Zürich, ki so pomembne odskočne deske na vsa svetovna letališča.

Poleg avstrijskega trga sta za njih po besedah Widmanna pomembna še madžarski in slovenski trg. Od skupnega števila potnikov jih letno med osem do deset odstotkov predstavljajo prav Slovenci, večinoma iz severovzhodnega dela države.

Potem ko so povečanje prometa lani dosegli tudi z uvedbo linije s Istanbulom, kamor leti Turkish Airlines, želijo linijski program širiti tudi letos. Sredi aprila je tako Airberlin že izboljšal čase letov in število poletov v nemško prestolnico, tudi Turkish Airlines pa namerava sredi junija iz Gradca leteti enkrat dnevno v Istanbul, od koder je potnikom nato na voljo več kot 280 svetovnih destinacij.

novinarska letališče graz (2)

Zlasti v poletnem obdobju je v Gradcu veliko povpraševanja po turističnih poletih na sredozemske otoke in na obalne kraje, zato so letos standardnemu programu za naslednje štiri mesece dodali še čarterske lete na Ibizo in Sardinijo.

“Tudi v prvih petih mesecih letos beležimo okoli štiriodstotno rast števila potnikov. Zaradi političnih razmer na Bližnjem vzhodu je opaziti nekaj manj povpraševanja po Turčiji in Egiptu, a upamo, da se bo to spremenilo z last minute ponudbo. Zelo dobro gredo v promet poleti v Grčijo, Španijo, Hrvaško, Italijo in Bolgarijo,” je še dodal prvi mož graškega letališča.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.