03:31, čet, 9. Maj

Na območju MOM doslej brez poplavljenih objektov





V Mestni občini Maribor so zaradi povišanega pretoka Drave že v četrtek zvečer aktivirali štab civilne zaščite. Kot je danes povedal poveljnik Andrej Verlič, so opravili preventivni ogled vseh najbolj ogroženih lokacij ob stari strugi Drave. Ponoči je bil razglašen alarm, zato so takoj aktivirali prostovoljne gasilce iz Malečnika, Zrkovc in Dogoš.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Ob tem so na primerne lokacije pripeljali 150 kubičnih metrov peska in razdelili protipoplavne vreče, ki so jih gasilci okoli nekaterih objektov postavili preventivno.

“Na srečo do tega trenutka Drava na območju Maribora ni poplavila nobenega stanovanjskega ali gospodarskega objekta in upamo, da bo tako tudi ostalo. Napovedi so take, da lahko v naslednjih dve do treh urah pričakujemo še dodatno povečanje pretoka, a ocenjujemo, da lahko stara struga Drave to zdrži ter da ne bo prišlo do večjih izlivov,” je povedal Verlič.

Poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer je dodal, da imajo ta trenutek vse pod nadzorom, doslej pa intervencij zaradi morebitnih poplavljenih objektov še niso imeli. Ponoči so delovali predvsem preventivno, torej s polnjenjem vreč ter dežurstvom in ogledi terena.

V mariborski občini so aktivirali tudi zasedbo režijskega obrata, ki pomaga pri delu prostovoljnih gasilcev. Glede na okoliščine bodo po potrebi aktivirali tudi prostovoljne gasilce ostalih društev, za katere doslej te potrebe ni bilo. “Če se bo stanje pripravljenosti še nadaljevalo, bomo temu primerno tudi ukrepali,” je zagotovil Verlič in pohvalil občane, ki so zadeve vzeli resno in takoj sami pristopili k samozaščitnemu delovanju.

Med najbolj ogroženimi območju v mariborski občini je po njegovih besedah območje Trčove, kjer so že pripravili protipoplavne vreče, a tudi tam upajo, da do izliva vendarle ne bo prišlo. Ob tem pozorno spremljajo tudi dogajanje neposredno pod hidroelektrarno Mariborski otok nasproti Koblarjevega zaliva, kjer so razmere zaenkrat stabilne.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.