10:40, sob, 4. Feb

Na pismo Janše sta se odzval tudi Tonin in Mesec, Levica poziva premierja k odstopu

Na pismo Janeza Janše voditeljem držav članic EU sta se poleg Gantarja odzvala danes še vodja koalicijske NSi Matej Tonin in koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec. Tonin je na Twitterju zapisal, da je pismo predstavlja mnenje premierja, Mesec pa je bil precej bolj oster. Izjavil je, da je Janša s pismom znova pokazal, da mu je vseeno za interese Slovenije. Levica Janšo tudi poziva k odstopu.

Vodja koalicijske NSi in obrambni minister Matej Tonin je v odzivu na torkovo pismo premierja Janeza Janše voditeljem držav članic EU, v katerem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o svežnju za spopad z epidemijo, zapisal v tvitu, da pismo predstavlja mnenje premierja, saj vlada o vsebini ni odločala.

Koordinator opozicijske stranke Levica Luka Mesec pa je danes poudaril, da je premier Janez Janša s svojim torkovim pismom o vladavini prava, namenjenim evropskim voditeljem, “že drugič v dveh tednih je Janša pokazal, da mu je za interese in ugled Slovenije in njenih prebivalcev popolnoma vseeno, zanj je zunanja politika prilizovanje in vračanje uslug svojim političnim botrom na skrajni desnici. Zadnjič Trumpu, tokrat Orbanu in Kaczynskemu.”  Gre za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, madžarskega premierja Viktorja Orbana in vodjo poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega. S pismom je Janša po besedah koordinatorja Levice podprl vladi Poljske in Madžarske, ki grozita, da bosta z vetom blokirali evropski sklad za okrevanje in odpornost ter nov večletni finančni načrt, če bo EU izplačevanje teh sredstev pogojevala s spoštovanjem načel pravne države in ločitve oblasti. “S tem je Janša stopil tako proti interesom Slovenije, ki v krizi krvavo potrebuje evropsko pomoč, kot celotne EU. Zavoljo vračanja uslug Orbanu, ki mu med drugim financira medijsko omrežje v Sloveniji, je Janša očitno pripravljen na kocko postavljati tudi dostop do 10 milijard evropskega denarja, za katere se je poleti hvalil, da jih je ‘izboril’,” je sporočil Mesec.

Janez Janša

Levica poziva Janšo k odstopu

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je kasneje v izjavi za novinarje dejal, da je Janša edini evropski voditelj, ki je podprl Poljsko in Madžarsko pri spodkopavanju vladavine prava. “To vladavino prava spodkopava sam v Sloveniji in to vladavino prava pomaga spodkopavati v Evropski uniji,” je poudaril. Po Vatovčevih besedah zato Janša ni primeren ne samo za vodenje slovenske vlade ali katerokoli drugo javno funkcijo v tej državi, ampak ni primeren niti za slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. “Kaže se iz dneva v dan, da je njegovo vodenje vlade škodljivo in bi bilo najbolj primerno, da v trenutku odstopi,” je povedal Vatovec. Ker od premierja ni mogoče pričakovati, da bo odstopil sam, bo treba vložiti nezaupnico, je še pojasnil.

Mesec je pred tem v pisni izjavi zapisal, da je premier “ponovno pljunil po ugledu Slovenije v svetu, saj je v pismu zapisal tudi, da so bile volitve leta 2014 v Sloveniji ‘ukradene'”. “Da gre ponovno za provokacijo, ob kateri mu ni mar za ugled Slovenije, govori že dejstvo, da Janša danes koalicijo sestavlja s stranko, ki ji očita, da je volitve pred šestimi leti ukradla – SMC,” je dodal, so sporočili iz Levice.

Vsebina pisma Janeza Janše

Janša v pismu, med drugim naslovljenem na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ocenjuje, da dogovor z julijskega vrha zdaj spodkopava nedavni dogovor med svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Opozoril je, da danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega ‘vladavina prava’, da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice.

Janša je v pismu še zapisal, da v EU potrebujemo spoštovanje drug drugega, skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah unije ter evropske institucije, ki se ne bi vmešavale v notranjepolitične konflikte držav članic. Dodal je, da moramo spoznati, da temelj EU ni denar, temveč vrednote ter da vrednot ne moremo izsiliti z denarjem.

Slovenski premier je s pismom posredno podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali ključna dela svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo: sklep o lastnih virih in potrditev uredbe o večletnem proračunu. Razlog je njuno nasprotovanje uredbi o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava, ki so jo članice v ponedeljek potrdile s kvalificirano večino.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *