01:50, pet, 29. Sep

Na Ptujskem še vedno odpravljajo posledice neurja

Po nedeljskem popoldanskem neurju z močnim vetrom in dežjem na območju Ptuja in Spodnjega Podravja, še vedno odpravljajo posledice. Delavci Elektra Maribor so uspeli skoraj vsem gospodinjstvom znova zagotoviti električno energijo, brez katere je v nedeljo popoldne ostalo kar 12.000 uporabnikov. Vse popoldne in pozno v noč so bili na delu tudi gasilci.

Posledice včerajšnjega neurja na Ptujskem, vir: PGD Ptuj
Posledice včerajšnjega neurja na Ptujskem, vir: PGD Ptuj

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, so njihove ekipe kljub zahtevnim vremenskim razmeram uspele znova zagotoviti oskrbo z električno energijo za večino od 12.000 uporabnikov, ki so po nedeljskem neurju ostali nje. Brez elektrike je le še 150 uporabnikov, kjer zaradi obsežnosti poškodb še ni bilo mogoče odpraviti poškodb in zagotoviti električno energijo. Na Ptuju je namreč pregorel transformator v Belšakovi ulici, zaradi česar je bil del prebivalcev četrtne skupnosti Jezero brez elektrike tudi ponoči.
Kot so o dogajanju na Ptuju, kjer je v nedeljo divjalo najhujše neurje, veter pa je dosegal hitrost celo nad 100 kilometrov na uro, pojasnili na Upravi za zaščito in reševanje, so gasilci prekrili 40 odkritih streh ter iz 79 objektov izčrpali meteorne vode.
Ob tem so morali iz cest odstraniti 21 podrtih dreves, pogasiti požar v skladišču podjetja Mercator, štirikrat so posredovali pri nagnjenih in podrtih elektro drogovih ter med drugim prečrpati vodo iz elektro postaje in dveh zalitih podvozov.

V Prostovoljnem gasilskem društvu Ptuj so povedali, da je odpravljanje posledic trajalo pozno v noč in bo potekalo tudi danes. Pri tem je v nedeljo sodelovalo skoraj 200 gasilcev iz okoli 20 gasilskih društev tamkajšnje gasilske zveze, ki so jim na pomoč prišli tudi gasilci iz sosednjih zvez. “Še posebej smo veseli, da se pri današnjem izredno zahtevnem delu ni poškodoval noben gasilec. Ob tem občane prosimo, da v kolikor lahko sami s svojimi tehničnimi in drugimi sredstvi obvladajo razmere, ne kličejo na številko 112, ki je ob takih dogodkih izredno obremenjena,” so še dodali v PGD Ptuj.
Da se stanje umirja, je preko svojega Facebook profila sporočila tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki pa dodaja, da delo še zdaleč ni končano. Ekipe so bile po njenih besedah na terenu dolgo v noč, našteli so več kot sto prijavljenih situacij, medtem ko podrtih dreves niti več ne štejejo. Gajškova se je zahvalila vsem, ki pomagajo pri urejanju razmer, tudi podjetju Tames za donacijo v materialu, ki so ga nujno potrebovali. Vse, ki to zmorejo, je prosila, da pomagajo pometati listje iz pločnikov in parkirišč v ulicah pri blokih.

Vir: facebook profil Nuške Gajšek
Vir: facebook profil Nuške Gajšek

Nedeljsko neurje je sicer prizadelo tudi širše območje Spodnjega Podravja. V Hajdini je moralo skoraj sto gasilcev iz petih društev odstraniti kar 122 podrtih dreves ter s strešniki in folijo prekriti 21 streh. V Dornavi so gasilci odstranili 13 podrtih dreves, prekrili 14 streh ter iz ceste odstranili odtrgano železniško zapornico.
V Gorišnici so morali prekriti kar 45 streh, odstraniti 11 podrtih dreves ter očistiti okoli pet kilometrov cest, v Kidričevem pa so zaradi večje količine meteorne vode začasno zaprli podvoz ter razžagali in odstranili 15 podrtih dreves. O slednjih in odkritih strehah so poročali tudi iz Markovcev in Majšperka, kjer so gasilci pomagali tudi pri reševanju živali iz poplavljenih objektov, v Poljčanah pa so poleg ostalega morali še pogasiti požar v bližini železniške postaje.

Posledice včerajšnjega neurja na Ptujskem, vir: PGD Ptuj
Posledice včerajšnjega neurja na Ptujskem, vir: PGD Ptuj

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav