18:46, ned, 28. Apr

Na Ptuju tudi letos festival Salon Sauvignon





V dominikanskem samostanu na Ptuju bo 13. aprila že petič potekal festival vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon. Dogodek združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo, poezijo in likovno umetnost. Kot je povedal vodja festivala Slavko P. Dobnik, na dogodku pričakujejo več kot 50 vinarjev iz Slovenije in bližnje okolice.

salon sauvignon Organizatorji bodo festival znova umestili v slikovito okolje nekdanjega samostana in ga za en dan spremenili v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

“Obiskovalci bodo lahko poskusili preko sto vrst sauvignonov iz vsega sveta, predstavilo se bo okoli 50 vinarjev iz Slovenije in njene soseščine. Kot posebnost bomo v pokušino spet ponudili najboljše slovenske cabernet sauvignone, potomce sauvignona in cabernet franca,” je napovedal Dobnik.

Ob tem je v zvezi z njihovim vse bolj uveljavljenim dogodkom izpostavil, da so se letos strokovno in partnersko povezali z organizatorji največjega svetovnega ocenjevanja sauvignonov Concours Mondial du Sauvignon. Na Ptuj prihaja član njihovega upravnega odbora Paul J. White iz univerze v Oxfordu, sicer tudi vinski pisec svetovnega slovesa, čez štiri leta pa naj bi največje svetovno ocenjevanje, ki se seli po regijah s to sorto, gostilo prav najstarejše slovensko mesto.

Po Dobnikovih besedah se jim s tem odpirajo velike promocijske možnosti mesta in regije, hkrati pa to dokazuje, da njihov festival po petih letih zares dobiva pravo mednarodno veljavo. V dneh okoli salona, ki postaja vse bolj resen strokovni dogodek, bodo namreč gostili kar nekaj tujih in domačih novinarjev, za katere so pripravili tudi študijsko turo.

Ker se prav s tem dogodkom odpora bogato festivalsko poletje na Ptuju, bodo dan pred salonom na ptujskem gradu pripravili otvoritveni dogodek, program vseh poletnih dogodkov pa bodo pred začetkom festivala skupaj s partnerskimi festivali predstavili na sobotnem zajtrku z mediji.

V notranje dvorišče samostana bodo znova umestili odprto kuhinjo, kjer bodo za kulinariko s svetovljanskim priokusom skrbeli priznani ptujski gostinci, povabilu pa se je odzval tudi znani kuharski mojster svetovnega slovesa Janez Bratovž, ki bo mentor izbranim učencem kuharstva na tamkajšnji biotehniški šoli.

Za umetniški program bosta v meščanski kavarni na južnem dvorišču samostana skrbela glasbenika Ana Delin in Marko Korošec, umetnica tokratnega festivala pa bo fotografinja Tanja Verlak, ki bo na festivalu predstavila del svojega opusa.

V okviru salona bodo že naslednji teden izvedli tudi strokovno ocenjevanje vin, najboljših osem pa bodo umestili na letošnji Master Class osrednjega dogodka. Ocenjevanje je letos prevzel Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, njegov direktor Andrej Rebernišek pa je odločitev za izbor najboljših ocenil kot zagotovilo, da bodo obiskovalci na salonu lahko okušali najboljše, kar vinarji premorejo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.