17:19, tor, 21. Maj

Nadomestila plač za bivše poslance





Poslanci, ki se poslavljajo, bodo imeli po zakonu o poslancih možnost prejemati nadomestilo plače, in sicer v višini 80 odstotkov zadnje poslanske plače. Do tega so upravičeni, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in se ne morejo upokojiti brez zmanjšanja pokojnine.

getfoto2 (1)

Do tega dohodka je nekdanji poslanec upravičen, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Tisti poslanci, ki so zasedali poslansko mesto tudi v prejšnjih sklicih, pa imajo za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Po drugi strani pa poslanec, ki mu je funkcija prenehala prej kot v šestih mesecih, nima pravice do nadomestila plače.

Skupaj lahko torej poslanec nadomestilo prejema najdlje 18 mesecev.

Poslanec, ki je bil do potrditve mandata v delovnem razmerju in mu pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirujejo, po prenehanju mandata nima pravice do nadomestila.

Čas prejemanja nadomestila se poslancu šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine, pojasnjujejo na spletni strani DZ.

Poslancu poleg nadomestila ne pripadajo povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, regres za prehrano, regres za letni dopust, nadomestilo za ločeno življenje, mesečni pavšal za pokrivanje stroškov za opravljanje funkcije poslanca v zvezi z delom v volilni enoti in podobno.

V obdobju 2011-2014 so nadomestilo poslanske plače glede na objavljene podatke DZ prejemali Roman Žveglič, Radovan Žerjav, Jasmina Opec, Robert Hrovat in Peter Oder, Mirjam Bon Klanjšček in Peter Vilfan pa nadomestilo še vedno prejemata.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.