09:01, sob, 27. Apr

Največ Oskarjev je dobil fantazijski film Oblika vode





Romantični fantazijski film režiserja Guillerma del Tora z naslovom Oblika vode je na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu pobral štiri pozlačene kipce, vključno za najboljši film. S tremi oskarji mu je sledila vojna drama Dunkirk, po dva oskarja pa sta dobila filma Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom.

Voditelj podelitve Jimmy Kimmel se je pošalil, da je Oblika vode ustrezen film za današnje čase, saj se morajo ženske zaradi nadlegovanj in napadov moških po novem zaljubiti v ribe. Kimmel je tudi kipec, nagrado oskar, opisal kot idealnega moškega za Hollywood, ker ima roke na vidnem mestu ob sebi, poleg tega pa nima penisa.

Film Oblika vode je dobil še oskarja za režijo (Guillermo del Toro), za izvirno glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo (Paul Denham Austerberry). Dunkirk je osvojil tri oskarje v tehničnih kategorija – (montaža, oblikovanje zvoka ter montaža filma.

Vir: STA
Vir: STA

Za Najtemnejšo uro je oskarja za glavno moško vlogo v skladu s pričakovanji osvojil Gary Oldman z upodobitvijo Winstona Churchilla, film pa je prejel tudi oskarja za masko.

Frances McDormand je za film Trije plakati pred mestom osvojila oskarja za glavno žensko vlogo, Sam Rockwell pa je v istem filmu dobil oskarja za stransko moško vlogo.

Iztrebljevalec 2049 je dobil oskarja za vizualne učinke in fotografijo, film Koko in velika skrivnost je dobil oskarja za celovečerni animirani film in izvirno pesem, nagrado za najboljši film v tujem jeziku pa je osvojil film Fantastična ženska (Čile).

Med nagrajenci so bili tudi filmi Jaz, Tonya (Allison Janney za stransko žensko vlogo), Fantastična nit (kostumografija), Pokliči me po svojem imenu (priredba scenarija) ter Zbeži! (izvirni scenarij).

Letos izrazitega favorita za oskarje ni bilo, vlogo pa je komajda uresničil film Oblika vode, ki je ob 13 nominacijah dobil štiri nagrade. Del Toro je postal šele tretji Mehičan z oskarjem po Alejandru Inarrituju in Alfonsu Cuaronu, najmanj dvakrat pa se je slišal vzklik “Živela Mehika”, vendar pri animiranem filmu Koko in velika skrivnost.

Podelitev oskarjev je minila v znamenju trenutnih vročih družbenih in političnih tem, vendar te niso prevladovale. Oskarji se soočajo s padanjem gledanost. Kimmel je namignil, da je to morda zaradi predolge podelitve, zato je letos uvedel posebno nagrado za najkrajši zmagoslavni govor – vodni skuter.

Ker ga niso vzeli preveč resno, je kasneje navrgel še bivanje v cenenem hotelu Days Inn na jezeru. Nagrado je namerno ali ne na koncu osvojil dobitnik oskarja za kostumografijo (Mark Bridges – Fantomska nit).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.