07:26, pet, 3. Maj

Namesto Bratuškove Bulčeva





Slovenska vlada je danes za novo kandidatko za članico Evropske komisije predlagala ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeto Bulc, je po dopisni seji vlade sporočil premier Miro Cerar. Za njegov predlog je glasovalo devet ministrov. Odločitev je že sporočil bodočemu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju.

Kot je pojasnil Cerar na novinarski konferenci po dopisni seji vlade, ki je potekala od četrtka zvečer do danes zjutraj, se je Bulčeva iz glasovanja izločila. Za dopisno sejo se je predsednik vlade, poleg časovne stiske, odločil tudi zaradi tega, da je omogočil glasovanje vsem ministrom; štirje izmed njih so namreč ta trenutek v tujini.

Po Cerarjevih besedah je glasovanje potekalo po vseh pravnih pravilih, izid glasovanja pa je jasen, saj je Bulčeva prejela večino glasov vladne ekipe. Juncker bo, pravi premier, v prihodnjih dneh intenzivno razmišljal o svojih nadaljnjih dejanjih. O tem, kateri resor naj bi Bulčeva dobila, še ne more govoriti. Prav tako se Juncker o tem še ni odločil, je pojasnil Cerar.

Bulčeva je po njegovem mnenju primerna za to vlogo, saj se je izkazala kot članica oz. “ena od vodij” programskega odbora SMC in je s svojim delom močno pripomogla k oblikovanju strankinega programa, hkrati pa je izkazala tudi pomembne odločevalske in vodstvene lastnosti.

Predsednik vlade verjame, da bo v Bruslju dobila potrebno podporo. Meni namreč, da ne bi bilo prav, da bi “ta evropska politična preigravanja, vnaprej izražena mnenja, predsodki ali domneve”, smeli in lahko bistveno vplivali na odločitve v Evropskem parlamentu in pri drugih pristojnih organih. Juncker “še kako dobro ve”, kako pomembno je čim prej sestaviti novo Evropsko komisijo, je opozoril Cerar.

Pojasnil je, da so bili vsi njegovi dosedanji pogovori z Junckerjem zelo korektni in da ni nasprotoval njegovim argumentom.

“Opozoril me je na nekatera dogajanja, ki se ta hip odvijajo na evropski politični sceni, a mi je v celoti pustil prosto pot, ker razume, da je to pristojnost slovenske vlade. Ocenjujeva tudi, da bova lahko v prihodnje zelo dobro sodelovala,” je dodal Cerar.

Ponovil je, da je po evropski zakonodaji je izbira komisarskega kandidata izključno v pristojnosti nacionalne vlade. So pa v postopku izbire preučili “marsikateri predlog” in v mislih imeli številne kompetentne osebe, je dejal.

Opozoril pa je, da je SMC največja vladna stranka, ki je na volitvah dobila veliko podporo državljanov in ima zato tudi veliko odgovornost pri odločanju o tako pomembnih vprašanjih. “Odločitev smo sprejeli po demokratičnem postopku, je pa res, da do koalicijskega soglasja na koncu ni prišlo,” je dejal.

Napovedal je še, bodo v prihodnosti uresničili tudi zavezo v koalicijski pogodbi glede prihodnje ureditve postopka izbire slovenskega komisarskega kandidata, kar jim zaradi trenutne časovne stiske še ni uspelo.

Zavrnil je očitke, da naj bi šlo pri odločitvi za “arbitrarnost”, ker da se ni posvetoval z največjo opozicijsko stranko SDS, relativno zmagovalko majskih volitev v Evropski parlament. Ponovil je, da je bila odločitev sprejeta po demokratičnem postopku in da je, čeprav se ni sestal s predstavniki opozicije, podrobno preučil možne kandidate, “tudi tiste, ki so jih izpostavljale opozicijske stranke ali nekateri naši poslanci v Evropskem parlamentu”.

Glede evropske poslanke Tanje Fajon iz vrst socialistov, ki sta jo največji politični skupini v Evropskem parlamentu, EPP in S&D, podprli kot možno kandidatko, je Cerar dejal, da “jo izredno ceni, prav tako njeno dosedanje delo evropske poslanke in verjame, da bo to delo dobro opravljala tudi v prihodnje”.

Glede dosedanjega evropskega komisarja iz Slovenije Janeza Potočnika, ki ga je Cerar sicer po volitvah podprl kot kandidata SMC, a je odhajajoča vlada Alenke Bratušek v Bruselj potem poslala seznam z Bratuškovo, Fajonovo in prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, pa je premier danes pojasnil, da so razmišljali tudi o njem, saj da ima vse potrebne kompetence.

Vendar je Cerar tako od Junckerja kot političnih skupin in različnih vodij držav na vseh ravneh dobil jasno sporočilo, da naj iščejo predvsem kandidatko. Zato je želel z izbiro Bulčeve olajšati ta proces, je povedal.

Glede pogoja “liberalne politične usmeritve”, kot so ga za potrditev Junckerjeve komisije postavili evropski liberalci (Alde), je Cerar pojasnil, da SMC sicer zaenkrat še ni članica nobene od evropskih grupacij, vendar pa je prepričan, da bodo v Evropskem parlamentu znali prepoznati vrednote, za katere se zavzemata SMC in Bulčeva, in da jo bodo podprli.

Sicer pa je napovedal, da bodo že v prihodnjih mesecih opravili razpravo in razmislek o tem, kam se pozicionirati v evropskem političnem prostoru.

Cerar je dodal še, da v tem trenutku še ne razmišlja, kdo bo Bulčevo nadomestil na ministrskem položaju. Bodo pa razmisleki o tem stekli v prihodnjih dneh, je dejal in zagotovil, da bo mesto Bulčeve zasedla kompetentna oseba.

Vlada je morala novo kandidatko za evropskega komisarja izbrati, ker je dosedanja kandidatka iz Slovenije, nekdanja premierka Bratuškova, v četrtek od kandidature odstopila, potem ko sta ji v sredo odbora Evropskega parlamenta po zaslišanju dala negativno oceno.

Violeta Bulc

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.