19:40, čet, 18. Apr

Nasilje v mariborskih šolah in vrtcih, vse več je spletnega nadlegovanja





Na Policijski upravi Maribor vsako leto obravnavajo več deset primerov psihičnega in fizičnega nasilja otrok in mladoletnikov do vrstnikov. Vse več je primerov nasilja otrok in mladostnikov do vrstnikov, ko skušajo s pomočjo elektronskih naprav pridobiti posnetke golega otroka ali mladostnika. Prijavljenih primerov pa je le za vzorec.

Unicefove varne točke.
Unicefove varne točke.

Ob klasičnih oblikah nasilja, kot so pretepanje, pljuvanje, otipavanje, ustrahovanje in podobno, je v zadnjem času v porastu spletno nasilje in nadlegovanje. Gre za primere pošiljanja žaljivih sporočil, razširjanje laži, groženj po spletu (s pomočjo raznih spletnih strani in družabnih omrežij), prirejanje žrtvinih fotografij in prirejanje ali izdelava fotografij in videoposnetkov, kjer je žrtev prikazana na žaljiv način in podobno. Kadar gre za dogajanje v šolah, policiste o tem obvestijo starši otrok žrtev ali šole. “Kadar gre za nasilje otroka ali mladostnika nad vrstnikom, se prijavitelji običajno ne skrivajo za anonimnostjo. Odzivi staršev otrok in mladostnikov, ki so v teh primerih storilci protipravnih dejanj, pa so različni – nekateri na ravnanja svojih otrok gledajo kritično, nekateri starši pa svoje otroke zagovarjajo, kljub očitnemu protipravnemu ravnanju,” so nam pojasnili na PU Maribor.

Statistika obravnavanih primerov nasilja med otroci in mladostniki. Vir: PU Maribor
Statistika obravnavanih primerov nasilja med otroci in mladostniki. Vir: PU Maribor

Se za nizkim številom prijav skriva tiho trpljenje?
Na PU Maribor so v preteklih letih obravnavali nekaj prijav sumov kaznivih dejanj zanemarjanja otrok v vzgojno-izobraževalnih institucijah in “v nekaterih primerih na pristojna tožilstva podali kazensko ovadbo. V tovrstnih primerih prijave običajno prejmemo iz strani inšpektorata za šolstvo, kjer so predhodno prejeli anonimno prijavo“, pojasnjujejo. Dejansko prijavljenih primerov pa je le za vzorec. “Zavedamo se, da je neprijavljenih primerov najverjetneje veliko več, zato želimo spodbuditi otroke in mladostnike, da se o nasilju zaupajo svojim staršem, učiteljem, vzgojiteljem, prijateljem ali kateri koli drugi osebi, ki jim lahko pomaga,” odgovarjajo na PU Maribor. Starše, učitelje, vzgojitelje in druge, ki jim je zaupano varstvo otroka in mladostnika, pozivajo, naj bodo pozorni na kakršnekoli znake neobičajnega obnašanja, naj otroku in mladostniku resnično prisluhnejo, nasilje pa nemudoma prijavo policiji ali drugim pristojnim institucijam.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.