21:11, pet, 26. Apr

Necepljeni otroci ne bodo smeli v vrtec in šolo?





Poslanci naj bi v teh dneh obravnavali zakon, ki bi necepljenim otrokom prepovedoval vpis v vrtce in šole. Starši, ki cepljenja svojih otrok ne dovolijo, so zgroženi. Prepričani so, da gre za grobo kršenje človekovih pravic. Na portalu necepljen.si so objavili odprto pismo, ki so ga včeraj poslali pristojnim v Državnem zboru (DZ).

Predlagana sprememba zakona grobo posega v osnovne človekove pravice, saj segregirani skupini necepljenih otrok onemogoča vpis v javne in zasebne vrtce z javnim sofinanciranim programom, pa tudi vpis na nekatere šole in fakultete“, so med drugim zapisali starši necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. Po njihovem mnenju sprememba zakona, ki grobo posega na občutljivo področje zdravja otrok, krši celo Ustavo Republike Slovenije. “Predlog sprememb zakona je diskriminatoren, saj določeni skupini državljanov ne omogoča istih pravic kot ostalim državljanom. Predlog namreč določa, da se vpis otroka v vrtec zavrne, če iz potrdila o zdravstvenem stanju otroka izhaja, da otrok ni bil cepljen“, še opozarjajo zgroženi straši.

Vir: necepljen.si
Vir: necepljen.si

Neenakost pred zakonom
Starši necepljenih otrok pristojne opozarjajo, da bi uveljavitev takšne spremembe povzročila neenakost pred zakonom, ki naj bi bila v Sloveniji zagotovljena vsem državljanom. “Starši necepljenih otrok prav tako kot ostali državljani plačujejo prispevke v državni proračun, predlog zakona pa jim odvzema pravico do javnih storitev, ki jih plačujejo in bi morale biti dostopne vsem“, navajajo v odprtem pismu. Predsednika,oba podpredsednika ter druge pristojne v DZ, kakor tudi v Državnem svetu pa so p ismu opozorili še, da bi predlagana sprememba staršem onemogočila uveljavljanje pravic in dolžnosti varovanja zdravja in življenja svojih otrok. Ali so ga in kdo ga je prejel, nam iz službe za odnose z javnostmi v DZ še niso odgovorili. Prav tako še ni jasno, ali bodo upoštevali argumente zgroženih staršev, ki pričakujejo, “da se zakon kot neprimeren za nadaljno obravnavo umakne iz nadaljnega zakonodajnega postopka“. Pojasnila še čakamo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.