12:31, pet, 17. Maj

Nedokončana zgradba Centruma prodana





Stečajni upraviteljici propadlega mariborskega gradbenega podjetja MTB je že na prvi dražbi uspelo prodati nedokončano poslovno-stanovanjsko zgradbo Centrum v središču Maribora. Varščine so vplačali štirje dražitelji, izklicno ceno v višini dobrega milijona evrov pa so precej presegli, tako da bo DUTB za omenjeno stavbo odštel 1,71 milijona evrov.

Čeprav so si objekt ogledovali različni domači in tuji potencialni kupci, nekaj časa je o nakupu za potrebe mestne knjižnice razmišljala celo Mestna občina Maribor, je poleg Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na dražbi aktivno sodelovala le še družba Devia s sedežem v Slovenski Bistrici, bolj opazovala pa sta jo predstavnik nepremičninske družbe Situla City iz Mengša in lastnik Gradbeništva Petelin Igor Petelin.

Objekt, v katerem so bila predvidena stanovanja in poslovni prostori, nedokončan v tretji gradbeni fazi stoji že vse od leta 2010, ko je kmalu zatem, tako kot skoraj vsi mariborski gradbinci, propadlo tudi podjetje Blaža Mlinariča.

centrum
Zgradba Centruma končno prodana

Sicer pa je slaba banka z nakupom prišla le do dobrih 80 odstotkov zgradbe, katere tržna vrednost je ocenjena na 3,48 milijona evrov, kar pomeni nekaj več kot 8350 od skupaj približno 10.000 kvadratnih metrov. Preostanek je namreč po dolgih pravnih bitkah pristal v rokah družbe Tima holding, vendar je ta del obremenjen s hipotekami, ločitvena pravica pa prav tako pripada DUTB.

Namen nakupa neznan

Kakšen je namen DUTB pri omenjenem nakupu, ni znano, saj njihova predstavnika po dražbi nista želela dajati izjav, verjetno pa želi konsolidirati lastništvo nad celotno zgradbo in jo tako prodati naprej. Očitno pa sami Centrum cenijo višje od tega, kar so zanj odšteli in si ne želijo prodaje pod ceno, kar bi za njih kot ločitvene upnike pomenilo prenizek izkupiček.

Stečajna v prodajo ostalih zemljišč

Stečajna upraviteljica Milena Sisinger je ob tem prodala še dve parkirišči, precej pa se je zavlekla dražba zemljišča v bližini Europarka in krožišča na Titovi cesti, kjer je sodelovalo kar enajst dražiteljev, po hudem boju dveh pa so dražbo na njuno prošnjo do četrtka prekinili. Za zdaj so ostali pri ceni 615.000 evrov, kar je več kot podvojena izklicna cena. V igri ostaja celjsko podjetje Mik, ki ima v lasti sosednjo parcelo, a bi drugi ponudnik, družba Metrium, želel kupiti obe parceli.

Stečajni upraviteljici je od večjega premoženja zdaj ostalo še nekaj zemljišč oziroma dovoznih poti v Brezju, za katere stanovalci pričakujejo, da bo to dano kot javno dobro v roke mariborske občine, a to v stečajnem postopku po besedah Sisingerjeve ni tako enostavno. Občina mora za to dati pobudo, tega pa doslej še ni storila.

Še težje bo najti kupca za poslovne prostore v Melju, ki jih je doslej skušala prodati že dvakrat, a zanje kot celoto ni bilo zanimanja. Z DUTB namerava uskladiti mnenje glede nadaljnjih poskusov, sama pa se nagiba k delitvi na vsaj dva dela, saj trenutno v Mariboru verjetno ni interesenta, ki bi sam potreboval tako velike poslovne prostore.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.