11:36, tor, 7. Maj

Neurje s točo pustošilo po Dravski dolini





Neurje, ki se je v ponedeljek popoldne razbesnelo nad vzhodno polovico Slovenije, je povzročilo veliko nevšečnosti, zlasti na območju Koroške in Štajerske. Ponekod še danes nadaljujejo s črpanjem vode iz zalitih objektov in prekrivanjem streh, ki jih je odkril veter ali naluknjala toča.

tezno intervencije gasilci (4)

Meteorna voda je zalivala prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, močan veter je odkrival strehe in podiral drevesa na prometnice, iz več krajev so poročali o debelejši toči.

To še posebej velja za Maribor, kjer je toča poškodovala večje število streh v mestni četrti Tezno. Tu so gasilci po navedbah poveljnika mariborske civilne zaščite Aleša Ciringerja še zdaj na terenu. “Poškodovanih je bilo najmanj sto hiš,” je povedal. Skupno je bilo doslej na tem območju izvedenih okoli 240 intervencij.

Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov na območju celotne mariborske občine, med drugim je poplavilo tudi Hišo Stare trte na Lentu. “Klici še vedno prihajajo, a jih ni več toliko kot včeraj zvečer,” je povedal Ciringer, ki ocenjuje, da bodo najnujnejše ukrepe uspeli izvesti še tekom današnjega dne.

O veliki škodi med drugim poročajo tudi iz krajevnih skupnostih Bresternica in Kamnica, kjer so narasli hudourniki uničili več cest. Vrednosti škode zaenkrat še ni mogoče oceniti, po besedah vodje mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanke Grilanc pa bo ravno zaradi poškodovanja prometne infrastrukture kar precejšnja.

Po navedbah mariborskega komunalnega podjetja Nigrad so najnovejši dogodki novo opozorilo na slabo stanje mariborske mestne kanalizacije. “Ta je namreč zaradi nezmožnosti odvajanja večjih količin padavin mnogim Mariborčanom z razlitji in s poplavami povzročila veliko težav, nekaj časa pa so bile neprevozne tudi številne ceste,” so sporočili.

Predstavniki Nigrada so ob tej priložnosti ponovno opozorili na nujnost ureditve ustreznejšega financiranja komunalnih storitev, da bi tako lahko vzpostavili boljše vzdrževanje kanalizacije, a za to v Mariboru doslej še niso dobili dovolj politične podpore. “Mariborska kanalizacija je na nekaterih odsekih stara že več kot 100 let, cene komunalnih storitev, ki bi ob uskladitvi izdatno izboljšale vzdrževanje in pretočnost kanalizacije, pa se niso spremenile že 12 let. Z uskladitvijo cen in omrežnino bi bilo mogoče sistem razbremeniti z izgradnjo dodatnih kanalizacijskih odsekov, ga ustrezno vzdrževati in posodobiti,” je povedal predstavnik za stike z javnostmi pri družbi Nigrad Dejan Pukšič.

Gasilci so morali zaradi toče med drugim prekrivati strehe tudi v občinah Selnica ob Dravi, Hoče-Slivnica in Kidričevo ter odstranjevati meteorno vodo iz več objektov v občinah Ruše, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram, Zreče in Duplek. Treba je bilo tudi čistiti gramoz s cestišč in odstranjevati padla drevesa.

Na Ptuju je voda po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje zalila kamp, v naselju Osluševci v občini Ormož je strela zanetila požar na gospodarskem objektu in po podatkih Policijske uprave Maribor povzročila za okoli 10.000 evrov škode.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.