17:47, sre, 8. Maj

NKBM po treh mesecih z opazno rastjo dobička





Nedavno dokončno privatizirana Nova kreditna banka Maribor (NKBM) je prvo četrtletje letos zaključila z 19,8 milijona evrov čistega dobička, na ravni skupine pa je čisti dobiček znašal 18,7 milijona evrov, so danes sporočili iz banke. Ta je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala prihodke ter povečala tržni delež po bilančni vsoti.

nkbm

Kot so pojasnili v NKBM, so tudi v prvih mesecih letos ostali stroškovno učinkoviti, prav tako so pri kreditiranju in varčevanju ohranili stabilne tržne deleže. V skladu z načrti poteka tudi poslovanje in nadaljnje prestrukturiranje skupine, hkrati pa banka širi in posodablja svojo ponudbo ter ohranja svojo družbeno odgovorno vlogo.

Banka je v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni čisti dobiček povišala za 7,9 milijona evrov, na ravni skupine pa za 6,4 milijona evrov. Po besedah predsednika uprave Roberta Senice med ključnimi cilji ostaja vzdržna dobičkonosnost, kar je zaradi zgodovinsko nizkih obrestnih mer izziv za celotno bančno dejavnost.

“Na ta izziv odgovarjamo z okrepljenimi prodajnimi dejavnostmi, rastjo v neobrestnih prihodkih, oblikovanjem učinkovitejših poslovnih modelov ter s premišljenim razvojem in digitalizacijo bančnih produktov in storitev,” je dejal Senica in dodal, da po spremembi lastništva konec aprila nadaljujejo tudi s prestrukturiranjem skupine.

Februarja so tako prodali svoj lastniški delež v srbski KBM Banki, marca na Banko Slovenije vložili zahtevek za izdajo dovoljenja za pripojitev Poštne banke Slovenije (PBS), medtem ko pravno združitev obeh bank načrtujejo za 1. julij. Še vedno potekajo likvidacije leasing družb, KBM Infond in KBM Invest pa poslujeta v skladu z načrti.

Potem ko so bonitetne agencije v lanskem letu in prvem letošnjem četrtletju nakazovale zvišanje ocen in so potrdile stabilne obete, je bonitetna agencija Fitch Ratings maja letos bonitetno oceno izboljšala ter obete ocenila kot stabilne.

“Ocena je zlasti odraz dobičkonosnega poslovanja, nižjega obsega nedonosnih terjatev in izboljšane kakovosti bančne aktive,” je pojasnila članica uprave Sabina Župec Kranjc in dodala, da je zniževanje nedonosnih terjatev ena pomembnejših strateških usmeritev, ki jo banka uspešno uresničuje. Njihov neto znesek se je od decembra 2014 do konca marca 2016 znižal za tretjino.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.