06:34, tor, 7. Maj

Občinska volilna komisija Gorišnica zavrača očitke o domnevni volilni prevari pri vlaganju kandidature SLS za občinski svet





Poročali smo o tem, da sta občinska svetnika občine Gorišnica Silvo Sok iz vrst Nove Slovenije (NSi) in Miran Černesl iz vrst SDS izpostavila, da naj bi v tej občini prišlo do volilne prevare pri vlaganju kandidature na listi SLS oziroma domnevnih sprememb seznama kandidatov na tej kandidaturi. Pridobili smo še odgovore volilne komisije in mnenje Državne volilne komisije.

Sedanji občinski svetnik Silvo Sok (Nsi) je hkrati tudi kandidat za občinskega svetnika na tokratnih lokalnih volitvah. Prav tako je sedanji občinski svetnik tudi Miran Černesl (SDS) in tudi on ponovno kandidira za občinskega svetnika v tej občini. Oba sta izpostavila, da naj bi predstavniki stranke SLS, ki so vložili kandidaturo za občinske svetnike in svetnice na aktualnih volitvah, spremenili seznam svojih kandidatov in kandidatk po zakonsko veljavnem roku za vlaganje kandidatur in sprememb kandidatur, o tem smo poročali v članku:

Je prišlo na Občini Gorišnica pri vlaganju kandidatur za občinske svetnice in svetnike do volilne prevare?

Podžupan Jože Petek, tajnica OVK  Ivica Trunk in predstavnik SLS Srečko Peklaj zanikajo poskus prevare in svojo vpletenost

O očitkih domnevne prevare smo takrat govorili tako s podžupanom Jožetom Petkom kot tudi s tajnico OVK Ivico Trunk in predstavnikom SLS Srečkom Peklarjem. Nihče ni hotel stopiti pred kamero, so pa vsi trije zanikali prevaro ali poskus prevare pri oddaji kandidature kandidatov in kandidatk liste SLS in kakršno koli vpletenost. Ivica Trunk nas je napotila na predsednico Občinske volilne komisije Gorišnica, na katero smo nato naslovili več vprašanj, prav tako smo se obrnili tudi na Državno volilno komisijo.

DVK ni pristojna posegati v odločitve občinskih volilnih organov

V. d. direktorice Državne volilne komisije (DVK) Mateja Mahkovec nam je odgovorila na naša vprašanja o domnevnih nepravilnosti pri delu Občinske volilne komisije (OVK) Gorišnica. “Obveščamo vas, da o domnevni prevari nismo bili obveščeni in vas hkrati seznanjamo, da državni organi nimajo pristojnosti posegati v odločitve občinskih volilnih organov. Navedbe o dogajanju pri vlaganju kandidatur lahko komentirajo zgolj v Občinski volilni komisiji Občine Gorišnica.” Zaradi tega so nas napotili na OVK Gorišnica.

Tajnica OVK Gorišnica zavrača očitke, odgovorov na vprašanja nismo prejeli

Po napotilu DVK in tajnice OVK Gorišnica Ivice Trunk smo več vprašanj postavili Simoni Čuš Zamuda, predsednici OVK Gorišnica. Zanimal nas je potek dogodkov, kot sta jima očitala oba občinska svetnika Silvo Sok in Miran Černesl. Od tega, kdaj je bila vložena prva kandidatura za predstavnike liste SLS do celotnega poteka dogajanja, ali so in kdaj so vlagatelji prinesli spremenjeno kandidaturo s spremenjeno listo kandidatov, do tega, ali se je to dogajalo po roku za oddajo uradnih kandidatur in sprememb kandidatur. In če je OVK potrdila ali zavrnila v celoti ali po delih torkovo vloženo kandidaturo liste SLS oziroma ali je OVK obravnavala kakršnekoli spremembe vložene kandidature liste SLS.  Na naša vprašanja nismo dobili odgovorov niti od predsednice OVK Gorišnica Simone Čuš Zamuda, niti od tajnice OVK Gorišnica Ivice Trunk. Trunkova nam je na kratko odgovorila: “Kot tajnica ObVK zavračam vse očitke, tudi očitke iz vaših vprašanj.  ObVK je kandidature SLS v VE 2 in VE 6, o katerih je odločala na torkovi izredni seji, preizkusila in ob upoštevanju 70. in 70. a člena ZLV zavrnila.” Glede na celoten zbir novinarskih vprašanj o samem poteku dogajanja, na katera nismo dobili odgovorov, smo tajnico oziroma OVK Gorišnica ponovno prosili, da nam nanje odgovorijo. Do zdaj odgovorov še nismo dobili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.