02:23, tor, 14. Maj

Obramboslovec Vladimir Prebilič o izgonu ruskih diplomatov iz Slovenije: “Poteza je pričakovana.”





Po odločitvi Ministrstva za zunanje zadeve ruski diplomati odhajajo iz Slovenije. Od skupno 41 jih mora 33 oditi do 15. aprila. Nekaj drugih evropskih držav je prv tako izgnalo ruske diplomate. Strokovnjak za varnost in obramboslovec Vladimir Prebilič meni, da gre za pričakovano potezo.

Portal 24ur.com poroča, da so na ministrstvu za zunanje zadeve izjavili, da gre za za evropsko usklajen diplomatski pritisk, obenem pa ne za najostrejšo diplomatsko potezo. To bi bilo namreč popolno zaprtje ambasade ali izgon ruskega veleposlanika. Vladimir Prebilič pa je v oddaji 24 ur Zvečer dejal: “Poteza je pričakovana.” In da je usklajena odločitev pravilna. A da bo treba po koncu vojne stanje reševati po diplomatski poti. Iz Kremlja so sicer sporočili, da bodo vsi izgoni diplomatov otežili komunikacijo med državami in da je komunikacija nujna za spravo.

Pahor ne nasprotuje, ima pa načelni pomislek

V oddaji 24UR so poročali, da izgon ruskih diplomatov ne pomeni najostrejše diplomatske poteze. Gre pa za recipročnost, zato ministrstvo meni, da bi se Slovenija lahko v najboljšem scenariju izognila morebitnim povračilnim ukrepom. Res najbolj ostra reakcija pa bi lahko bila popolna prekinitev diplomatskih odnosov med državama. Predsednik RS Borut Pahor je v odzivu za 24UR izjavil, da ni proti odločitvi ministrstva. Da pa ima pomislek načelne narave, ali naj države članice EU med ukrepe proti Rusiji uvrstijo tudi omejevanje oziroma zapiranje diplomatskih kanalov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.