04:16, pon, 29. Apr

Obujanje spomina na “Vranov let v svobodo”





V Ožbaltu so današnji dan namenili projektu Vranov let, ter ohranjanju spomina na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev različnih narodnosti.

Vranov let 4

Avtor projekta Eduard Vedernjak je o njem zapisal: “Vranov let je projekt, ki ohranja spomin na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev različnih narodnosti. To je spomin na junaštvo slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče.”

Osnova samega projekta so spomini avstralskega vojnega ujetnika Ralpha F. Churchesa iz taborišča vojnih ujetnikov STALAG XVIII D v Mariboru – spomini z naslovom »A Hundred Miles as the Crow Flies«, v slovenskem prevodu »Vranov let v svobodo«. Ob spominu na dogodke iz preteklosti se je tako rodila tudi t.i. »Mednarodna spominska pot zavezništva«. Spominske prireditve pa ne potekajo samo v Ožbaltu, ampak tudi v Gornjem Gradu, Geossu ter Otoku. Še danes tako obujamo spomin na t.i. “Vranov let v svobodo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.