04:32, pet, 3. Maj

Odprli prvi naravni kopalni ribnik v Sloveniji





Občina Radlje ob Dravi z vodnim parkom Reš in naravnim kopališčem je tokrat uresničila idejo in sanje izpred 10 – ih let. Gre za občinski projekt, ki so ga realizirali znotraj projekta Drava kot priložnost, ter tako dobili prvi naravni kopalni ribnik v Sloveniji. Projekt, vreden 1 milijon in 18 tisoč evrov, od tega so 450 tisoč evrov pridobili iz strukturnega regionalnega sklada evropskih sredstev, občina pa je prispevala 568 tisoč evrov.

Občina Radlje ob Dravi je s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v bližini reke Drave in ribnika Reš tako zgradila kopalno jezero in drugo s tem povezano infrastrukturo. Za prebivalce zgornje Dravske doline, predvsem pa občane in občanke, ki so do sedaj sicer obiskovali najbljižja javna kopališča v Slovenj Gradcu, Ravnah na Koroškem in v Rušah, so na radeljski občini po izkušnjah in znanju iz sosednje Avstrije zasnovali projekt umetnega kopalnega jezera. Več kot 500 ljudi je danes z zanimanjem in navdušenjem prisostvovalo pri odprtju tega t.i. vodnega parka in kopališča.

DSC_2467

V minulih letih so na tem mestu že zgradili večnamenske objekte in prostor za avtodome, poleg jezera in naravnega kopališča pa načrtujejo še čolnarno s tremi tradicionalnimi čolni na vesla ter nekaj lesenih hišk za t.i. glamping.

Kopalno jezero, ki so ga zgradili po tehnologiji podjetja Biotop, je veliko dobrih 3100 kvadratnih metrov skupne vodne površine brez prodnatega filtra. Od tega kopalno območje obsega 2000 kvadratnih metrov, najmanjša globina jezera je 1,35 metra, največja pa 3,70 metra. Na dnu jezera je položena folija, prek katere je izvedeno peščeno dno kopalnega jezera, čiščenje kopalne vode pa poteka prek povsem naravnih peščenih filtrov in regeneracijske cone oz. prav za to posajenih ustreznih rastlin, poleg tega pa bodo za ustrezno kakovost vode skrbeli tudi z vpihovanjem kisika skozi zemljo v kompleks jezera.

Po ocenah strokovnjakov 2000 kvadratnih metrov kopalnih površin zadostuje za od 800 do 850 kopalcev na dan, je povedal župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, ter dodal, da bodo lahko letos občani kopanje koristili povsem brezplačno. Le ti so na dom prejeli tudi brezplačne karte.

S kopališčem bo, tako kot z ostalo javno infrastrukturo v občini, upravljal Javni zavod za šport, kulturo, turizem in mladino. Ob tem pa župan izpostavlja, da bodo stroški vzdrževanja nizki. Ocenjujejo, da bodo znašali okoli desetino stroškov delovanja klasičnih bazenov, tretiranih s klorom, saj bo poraba elektrike zelo majhna, predvsem pa kot pravi župan, bodo tako dopolnili športno-turistično ponudbo občine.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.