00:20, tor, 7. Maj

Odziv ministrstva: Za tokratne volitve predsednika so dopise doslej poslali za dve kandidatki





Včeraj smo poročali o tem, da so se nekateri predsedniški kandidati zgrozili ob dopisu ministrstva za notranje zadeve, češ da pomagajo Nataši Pirc Musar pri zbiranju podpisov.

Že včeraj smo pridobili odziv Nataše Pirc Musar, ki ga najdete na tej povezavi. Zdaj pa se je za naš medij odzvalo tudi ministrstvo za notranje zadeve, v odgovoru pojasnjujejo, da je posredovanje naslovov za zbiranje obrazcev podpor je ustaljena praksa: “Tako kot v preteklosti vse deležnike postopka potrjevanja podpor nediskriminatorno, pod enakimi pogoji in v skladu z ustaljeno prakso, seznanimo tudi z naslovi kandidatov, ki zbirajo podpore, ko prejmemo njihove zahteve. Za tokratne volitve predsednika smo dopise doslej poslali za dve kandidatki. Na enak način pa bomo seznanjali tudi z naslovi drugih kandidatov, če bomo prejeli tovrstna zaprosila.”

V Ministrstvu za notranje zadeve poudarjajo, da so pristojni za vodenje evidence volilne pravice, zato vsem upravnim enotam, Ministrstvu za zunanje zadeve in ostalim pristojnim resorjem vedno posredujejo usmeritve, ki se nanašajo na preverjanje volilne pravice ob potrjevanju podpor volivcev.

Volivci lahko podajajo podpore, kadar se na podlagi 16. b člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi zbira podpise za zakonodajni referendum, podpise za začetek postopka za spremembo ustave in podpise za vložitev predloga zakona. V dopisih se vedno navaja naslov pobudnika, kamor lahko volivci posredujejo obrazce podpor.

Na enak način se preverja volilna pravica in potrjujejo podpore tudi za kandidature na predsedniških volitvah in lokalnih volitvah. Ker pa v ministrstvu v naprej nimamo podatkov o tem, kdo bo zbiral podpore in na kateri naslov lahko državljani svoje podpore posredujejo, v skladu z ustaljeno prakso iz preteklosti te podatke vsem deležnikom v postopku potrjevanja obrazcev podpor posredujemo na izrecno zaprosilo kandidatov, še zapišejo na ministrstvu.

Za tokratne volitve predsednika so dopise doslej poslali za dve kandidatki. Na enak način pa bodo seznanjali tudi z naslovi drugih kandidatov, če bodo prejeli tovrstna zaprosila.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.