06:02, pet, 26. Apr

Osrednja državna proslava ob dnevu reformacije bo v petek. Poglejte, kako so si jo zamislili





V petek, 28. oktobra 2022, bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava ob dnevu reformacije.

Slavnostna govornica bo ministrica za kulturo Asta Vrečko. Govoru bo sledil umetniški del proslave z naslovom Poezija slovnice, veselje jezika.

Praznovanje bo posvečeno slovenskemu jeziku

Dan reformacije je za Slovence pomemben praznik, z njim namreč obeležujemo obdobje, v katerem smo dobili prve tiskane knjige, z njimi pa tudi slovenski knjižni jezik. Prav slovenskemu jeziku bo posvečena letošnja proslava, saj mineva približno 500 let od rojstva prvega slovenskega slovničarja, Adama Bohoriča (natančno leto rojstva ni znano). Namen umetniškega dela proslave je spomniti na vlogo prve slovenske slovnice Adama Bohoriča Proste zimske urice o latinskokranjski slovnici (1584) in izpostaviti sodobna vprašanja slovenskega jezika ter vprašanje vloge mladih v našem jezikovnem prostoru.

Režiser Damjan Kozole in scenaris Kozma Ahačič

Režiser Damjan Kozole in scenarist dr. Kozma Ahačič sta na podlagi spomina na začetnika slovenskega slovničarstva zasnovala izzivalni dialog mladih o tem, kako doživljajo slovenščino, njeno javno ter zasebno rabo, njeno radoživost – in tudi njeno pomembno simbolno vlogo v večjezični družbi.

Trije deli proslave s spregatvami kot poezija

Proslavo sestavljajo trije deli: Ljubim, Sekam in Pišem, ki jih uvajajo na videz nepoetične spregatve glagolov iz Bohoričeve slovnice v rekonstruirani slovenščini iz 16. stoletja. A spregatve zaživijo kot poezija, ki nas iz preteklosti simbolično popelje v sedanjost, v svet vizualnih podob in tipografij, v svet, kjer je sedanjost vedno znova tudi prihodnost. Mlada generacija slovenskih igralcev – Klara Kuk, Timon Šturbej, Diana Kolenc, Jure Rajšp, Benjamin Krnetić in Miranda Trnjanin – nam pokaže, kako lahko o slovenščini govorimo z veseljem, naklonjenostjo, kritičnostjo, uporom – in hkrati z ljubeznijo do jezika, ki je bistveni del vsakega od nas.

Na proslavi bo izvirna glasba

Avtor izvirne glasbe je Tine Grgurevič – Bowrain, avtor video ozadja Sašo Štih, za kostume bo poskrbela Barbara Podlogar, za grafično oblikovanje skupina Ljudje, za oblikovanje luči pa Andrej Hajdinjak. Nastopili bodo tudi Godalni orkester Amadeo pod vodstvom dirigenta Tilna Drakslerja, Mladinski pevski zbor in pevka Laetitia Pohl – Kiki.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.