00:10, ned, 12. Maj

Oven Elektro Maribor letos povečal proizvodnjo energije





Družba Oven Elektro Maribor, hčerinsko podjetje mariborskega elektrodistributerja, ki se ukvarja s proizvodnja elektrike in obnovljivimi viri energije, je v letu 2015 kljub dejstvu, da to ni bilo tako radodarno glede hidrologije, proizvodnjo presegla za 15 odstotkov, ob tem pa ocenjujejo, da bo dobiček za 40 odstotkov višji od načrtovanega.

Miroslav prešern, dir. OVEN, foto STA

Direktor podjetja Miroslav Prešern na včerajšnji novinarski konferenci o konkretnih številkah še ni želel govoriti, saj so te odvisne od končnih bilanc, je pa letošnje poslovanje ocenil kot odlično. Lani je to podjetje sicer ustvarilo za dobrih 550.000 evrov čistega dobička.

Kot je dejal Prešern, bo leto 2016 eno ključnih za podjetje, med drugim pa načrtujejo generalno obnovo še ene od svojih malih hidroelektrarn, potem ko so eno obnovili že letos. Gre za hidroelektrarni Činžat 1 in 2 na ruškem Pohorju.

“Cilj obnove je predvsem boljša ekološka sprejemljivost in večja učinkovitost,” je pojasnil direktor podjetja, ki dodaja, da je njihova težava v tem, da trenutno ni na razpolago subvencij za vlaganje v proizvodnjo obnovljivih virov in se za zdaj niti ne ve, kako bo s tem v prihodnje.

Čeprav je glede na vremensko odvisnost težko načrtovati proizvodnjo za leto dni naprej, računajo, da bodo tudi v letu 2016 proizvodnjo povečali za dodatnih 20 odstotkov, ker pa bo ena od hidroelektrarn zaradi obnove stala vsaj meseci dni, bodo zadovoljni tudi s ponovitvijo letošnjega dosežka.

Pri hidroelektrarnah so po Prešernovih besedah omejeni na področju težav pri pridobivanju lokacij, saj ima država pri tem preveliko vlogo. V to problematiko se aktivno vključujejo in so sodelovali pri oblikovanju študije, ki so jo predali vladi. Pričakujejo, da bi se pristojnosti odločanja o teh zadevah do enega megavata pri vodnih virih preselile na lokalno raven.

V podjetju se bodo naslednje leto lotili tudi strateškega razmisleka okoli novih storitev glede tega, ali bi se jim splačalo pojaviti v obliki igralca na področju elektromontažnih storitev v gradbenih projektih, s čimer bi lahko postali tudi občutni delodajalec v regiji. Prav v to smer jih spodbuja njihov lastnik, torej družba Elektro Maribor.

Družba Oven se zadnje leto ukvarja še s promocijo obnovljivih virov energije preko mesečne organizacije klubov, s katerimi bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Kot ob tem ugotavlja Prešern je zasebnega kapitala za vlaganje v obnovljive vire energij dovolj, sami so v stiku z enim od švicarskih skladov, ki se ukvarja s tovrstnimi posli.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.