19:21, ned, 28. Apr

Pirc Musar: Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi





Pobijanje civilistov in otrok je zločin, je v izjavi o dogajanju na Bližnjem vzhodu sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar. “Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi. Pomagati jim moramo zdaj,” je še opozorila ter palestinski Hamas in Izrael pozvala, naj se pogledata v ogledalo.

Po besedah predsednice je umiranje otrok v vseh vojnah nepopisna tragedija, ki se mora končati. Pobijanje civilistov v Gazi po njeni oceni ni več odgovornost le posamične države, temveč postaja “naša skupna odgovornost”. Kot je dejala, gre namreč za napade na “našo skupno človečnost”, so sporočili iz predsedniške palače.

“Mednarodno kazensko sodišče ima jasne vzvode za ukrepanje v primeru novačenja otrok v oborožene sile ali v primeru hudodelstev, ki so posebej uperjena zoper otroke,” je izpostavila Pirc Musar in dodala, da se slednje dogaja v Gazi, kjer dobro polovico prebivalstva predstavljajo mlajši od 18 let.

Predsednica je pozdravila začetek preiskave morebitnih zločinov Hamasa in Izraela v Gazi, ki jo je sprožil glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan, in izrazila podporo njegovemu delu. V luči tega je poudarila, da bo zbiranje in ohranitev dokazov zelo pomembno.

Nasilno uveljavljanje svojega prav na račun življenj otrok je po besedah predsednice nedoumljivo. “Pridružujem se generalnemu sekretarju ZN v pozivu obema vpletenima stranema k takojšnji prekinitvi napadov na civilno prebivalstvo in otroke Gaze,” je zapisala in opozorila, da imajo tudi vojne svoja pravila.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.