04:53, pet, 3. Maj

Pirc Musar: Nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev





Predsednica republike Nataša Pirc Musar nasilje med mladoletnicami v Celju ostro obsoja in poziva vse pristojne, da ukrepajo hitro in odločno. “Nasilje nikoli ni bilo in ne bo rešitev. Še manj pa je rešitev molčanje in neukrepanje, ko do nasilje pride,” so odziv predsednice povzeli v njenem uradu.

Porast medvrstniškega nasilja ni nekaj novega, žal pa si vsi, pristojne institucije, šola in starši, pred tem predolgo zatiskamo oči, ugotavlja predsednica. Grozljiv dogodek v Celju je po njenem mnenju “zadnji alarm, da skupaj ukrepamo”, pa “čeprav gre žal spet za kurativo in ne preventivno ravnanje”.

Predsednica je, kot so navedli, osupla, da nihče od prisotnih deklet in fantov ni posredoval, raje so snemali in še dodatno ščuvali k nasilju. “To me iskreno zelo skrbi in boli,” pravi in dodaja, da nas mora biti strah družbe, ki bi bila do te mere anemična, da bi medvrstniško nasilje postalo vsakdan naših ulic.

Prepričana je, da morajo biti starejši s svojim ravnanjem vzor in vzgled mladim, tudi pri prizadevanju za nenasilje. “Prav nobenega razloga ni, da tovrstni posnetki nasilja krožijo po spletu. Nasprotno, naša odgovornost je, da to preprečujemo,” je pozvala.

Vsem zato ponovno polaga na srce, da se je treba pogovarjati. “S pogovorom rešimo številne, na prvi pogled še tako nerešljive izzive. Medvrstniško nasilje namreč ni samo izkušnja nasilja, je tudi izkušnja razčlovečenja,” še meni Pirc Musar.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.