22:48, sob, 27. Apr

Polletni rezultati mariborskega turizma napovedujejo nov mejnik





Mariborski in pohorski turizem letos beležita nove rekordne statistike, ki napovedujejo, da bi lahko omenjena destinacija ob koncu leta zabeležila nov mejnik – več kot 400.000 ustvarjenih nočitev. Kot pravijo v Zavodu za turizem Maribor Pohorje, mariborski hotelirji v prvem polletju beležijo 10-odstotno rast nočitev ter 14-odstotno rast turistov.

pred Lentom.Still005

Na ravni celotne destinacije je bilo do konca junija ustvarjenih za osem odstotkov več nočitev ter deset odstotkov več turistov. Še boljši so po besedah direktorice zavoda Doris Urbančič Windisch podatki za junij, v katerem so v primerjavi z lanskim junijem v mestu zabeležili kar 18 odstotkov več nočitev, v celotni destinaciji pa celo 20-odstotno.

V prvih šestih mesecih je v mariborskih hotelih prenočilo 150.619 gostov, kar je desetina več kot lanskih 136.415 v tem času, med temi pa je bilo kar 84 odstotkov tujih gostov. Skupaj s Pohorjem so v prvem polletju ustvarili že 206.618 nočitev, kar je osem odstotkov več kot lani, ko je bilo teh 190.568. Med gosti je 70 odstotkov tujcev.

Samo junija je Maribor privabil kar 29 odstotkov več gostov, celotna destinacija pa celo 31 odstotkov več kot lani v tem času. Največ nočitev so v štajerski prestolnici v prvem poletnem mesecu ustvarili turisti iz Nemčije, Hrvaške in Italije. V Mariboru so junija ustvarili 34.596, na ravni celotne destinacije pa 42.013 nočitev, kar je petino več kot lani.

Za morda še boljšo drugo polovico leta in s tem preseganje dosedanjih rekordov bi lahko poskrbeli mariborski nogometaši, ki so z uvrstitvijo v ligo prvakov zagotovili dodatne goste. Že sedaj skoraj 40 odstotkov turistov prihaja v Maribor zaradi športa, v času tekem pa računajo na zapolnitev vseh turističnih zmogljivosti.

Dodatnih promocijskih dejavnosti v Moskvi, Sevilli in Liverpoolu, od koder prihajajo tekmeci Maribora v skupinskem delu lige prvakov, sicer ne načrtujejo, po podatkih Združenja malih hotelirjev v Mariboru pa bodo samo tuji navijači poskrbeli za devet do deset tisoč nočitev v mestu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.