02:32, čet, 9. Maj

Pomoč učencem, da se bodo lahko udeležili svetovnega prvenstva v robotiki





Po izredno uspešni uvrstitvi na novembrskem evropskem prvenstvu v robotiki v Estoniji je ekipa učencev Osnovne šole Breg povabljena na prestižno svetovno prvenstvo v Združene države Amerike, v Kentucky, kjer bo od 26. do 28. aprila 2020 svetovno prvenstvo v robotiki. Žal pa se zatika pri denarju, zato vodstvo šole skupaj z mentorjem in učenci prosi sponzorje, podjetja in posameznike za pomoč.

Na njihovi predstavitvi na šoli, ko so se vrnili iz Parna v Estoniji in prejeli vabilo za svetovno prvenstvo, je bila tudi naša ekipa. Ogledate si lahko prispevek o tem, kaj morajo pokazati na tovrstnih tekmovanjih.

Na šoli upajo, da jim bo uspelo zbrati dovolj denarja, da se bo lahko ekipa štirih učencev z mentorjem udeležila tekmovanja. Tekmovanje v Estoniji je bilo namreč odskočna deska za svetovno prvenstvo. V Kentuckyju pa bodo v družbi kar 104 držav iz vsega sveta in 620 ekip. Še posebej je zanimiv tisti del tekmovanja, v katerem dve ekipi iz različnih držav istočasno nastopata na tekmovalnem polju in skušata skupaj pridobiti čim več točk. Ekipi morata med seboj sodelovati, skupaj izdelati strategijo, kako nastopati na tekmovalnem polju.

Da bi ekipa lahko odpotovala v ZDA in se tam udeležila tekmovanja, pa potrebuje denar, gre za približno 15.000 evrov, je dejal njihov mentor Oliver Buček. In zato, da odličnim učencem omogočijo udeležbo, prosijo za pomoč.

Podjetja in posamezniki lahko donirajo na TRR: SI56 012966030676272, odprt pri UJP Slovenska Bistrica, z namenom VEX Robotics, SKLIC: SI00 350-2020.

Osnovna šola Breg zbira sponzorska sredstva za udeležbo na svetovnem prvenstvu v robotiki. Vir: OŠ Breg
Osnovna šola Breg zbira sponzorska sredstva za udeležbo na svetovnem prvenstvu v robotiki. Vir: OŠ Breg

OŠ Breg robotika_predstavitev učencev in uspeha na evropskem prvenstvu v Talinu (6)

Osnovna šola Breg je že od leta 2014 aktivno vključena  v mednarodne projekte v sklopu programa Erasmus plus, v okviru katerih ima tudi razvit projekt KA2 Erasmus+ STEM through Robotics. S partnerji iz Poljske, Finske in Turčije sooblikujejo projekt medsebojnega izmenjevanja izkušenj in znanja iz področja robotike, tehnologije, matematike in naravoslovja. Na šoli je namreč veliko zanimanje za robotiko in  programiranje. Mlajši učenci že nekaj let obiskujejo interesno dejavnost Lego Mindstorms. Starejšim učencem pa so ponudili interesno dejavnost robotika, za delo pa izbrali opremo VEX IQ Robotics, ki je v Sloveniji še novost. S tem bo omogočena nadgradnja znanja robotike in programiranja.  Učenci so tako uspešni, da so se na evropskem prvenstvu v robotiki v Estoniji pred kratkim uvrstili med pet najboljših ekip ter dobili povabilo na svetovno prvenstvo v Združene države Amerike. Njihovi strokovni sodelavci v projektu so Oliver Buček, Tadej Trstenjak in Mija Jeršič.

OŠ Breg robotika_predstavitev učencev in uspeha na evropskem prvenstvu v Talinu (8)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.