00:36, čet, 2. Maj

Poslanci imajo odrejeno več dni dopusta na leto. Rekorder med njimi je bil odsoten več kot 50 dni





Poslanci DZ so lahko glede na zakon do 40 dni na dopustu. Letos so nekateri med njimi bili na dopustu še več dni, saj so izkoristili še star dopust. Rekorder med njimi je Jožef Horvat iz NSi, ki je letos izkoristil 54 dni dopusta.

Glede na Zakon o delovnih razmerjih ima lahko polnoletni zaposleni najmanj štiri tedne dopusta, to pomeni 20 delovnih dni, če pa dela šest dni na teden, pa mu pripada 24 dni dopusta. V različnih panogah je sicer nato določeno tudi različno število dni dopusta, povezano je tudi z delovno dobo. Poslanci imajo tako določeno večje število dni dopusta. Najmanjše število dni dopusta imata po poročanju Slovenskih novic Lucija Tacer in Lenart Žavbi iz Gibanja Svoboda, ta dva sta sicer najmlajša poslanca. Doma pa sta lahko 30 dopustniških dni. Starejši poslanci pa so lahko doma še več dni, kar 40 dni. Takih poslancev je po poročanju Slovenskih novic 52.

Med vsemi poslanci, ki so do vključno septembra porabili več dopusta, kot ga imajo določenega za celo leto, je tudi nekaj takih, ki so izkoristili še dneve lanskega dopusta hkrati z dnevi letošnjega dopusta. Glede na podatke Državnega zbora v Slovenskih novicah poročajo tudi, kdo je porabil največ dopusta.

Jožef Horvat, NSi, je tako letos do vključno septembra porabil 54 dni dopusta, kar je kombinacija starega in letošnjega. Sledi mu Jernej Vrtovec, prav tako iz vrst NSi, ki je porabil 48 dni dopusta, za njim pa je še Anja Ban Žibert, SDS, ki je bila na dopustu 39 dni, tudi ona je izkoristila nekaj starega in nekaj novega dopusta.

Po podatkih Državnega zbora pa se ve tudi, kdo od poslancev je porabil najmanj dopusta. To so štirje poslanci, ki so porabili letos samo po deset dni dopusta, čeprav jim je odmerjenih 40. Gre za Branka Grimsa in Jožefa Lenarta, oba iz SDS; Ferenca Horvátha iz poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti ter Jonasa Žnidaršiča iz SD.

Več podatkov o tem najdete TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.