03:17, pet, 3. Maj

Pošta poziva k pravočasni oddaji prazničnih voščilnic





Na Pošti Slovenije zaradi povečanega prometa v prazničnem decembru uporabnikom poštnih storitev tudi letos priporočajo pravočasno oddajo voščil. Čeprav so pisemske pošiljke v precejšnjem upadanju, je v dneh pred božično-novoletnimi prazniki še vedno zaznati povečan promet, saj Slovenci voščila še vedno radi pošiljajo s tradicionalno pošto.

Napredne informacijske tehnologije so na področju pisemskih storitev v zadnjih letih povzročile tudi več kot 50-odstoten upad količin glede na leto 2008, hkrati pa povečale prenos paketnih pošiljk tudi do 12 odstotkov letno.

Nacionalni poštni operaterji v Evropi so tako soočeni z obsežnimi strukturnimi spremembami na trgu poštno-logističnih storitev. V Pošti Slovenije na področju poštnih storitev beležijo 13-odstoten upad med letoma 2011 in 2013, v naslednjih treh letih pa pričakujejo še dodaten 15-odstoten upad. Ker gre za upad trajne narave, bo to neposredno vplivalo na poslovanje družbe.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

“Sodobne informacijske tehnologije spreminjajo ne samo način življenja, pač pa tudi način dela podjetij, čemur se prilagaja tudi Pošta Slovenije. To počnemo tako, da razvijamo informacijske storitve in tehnične rešitve, ki so do uporabnikov prijazne, razumljive in enostavne,” poudarja generalni direktor Pošte Boris Novak.

Kljub temu pa pošiljanje voščil s tradicionalno pošto še vedno ni izgubilo svojega pomena. To je razvidno tudi iz povečanega obsega prometa v predprazničnem času tako iz naslova prenosa naslovljenih navadnih pisemskih pošiljk kot tudi povečanega obsega prodaje voščilnic na poštah.

Če je bilo v celotnem lanskem letu v notranjem poštnem prometu prenesenih skoraj 276 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, v mednarodnem prometu pa dobrih 15 milijonov, je bilo samo decembra lani v notranjem prometu prenesenih nekaj manj kot 26 milijonov tovrstnih pošiljk, kar je za skoraj tri milijone več od povprečja v ostalih mesecih.

Zaradi povečanega prometa zato uporabnikom poštnih storitev priporočajo, da praznična voščila oddajo pravočasno, in sicer za naslovnike v tujini do 10. decembra, za naslovnike v Sloveniji pa najpozneje do 19. decembra.

Na praznična dneva, 24. in 31, decembra, bodo vsi poštni uradi obratovali po sobotnem delovnem času, tisti uradi, ki ob sobotah sicer ne poslujejo, pa bodo poslovali od 9. do 11. ure. Pošta bo med prazniki prisotna tudi s prodajnimi stojnicami v petih večjih nakupovalnih središčih v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju in Novem mestu.

Tudi letos pa lahko otroci pišejo Božičku, ki je že odprl svojo pisarno, kamor prihaja iz leta v leto več čudovitih risbic in pisem otrok. Božičkova pošta, ki so jo uvedli leta 2010, vsako leto v pisanju in dobrih željah povezuje otroke iz vse Slovenije. Lani je Božiček prejel skoraj 15.000 pisem in risbic otrok in prav vsakemu je odpisal ter priložil še manjše darilce.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.