07:18, sob, 27. Apr

Poštarji ne (z)morejo več





Poštarjem je prekipelo zaradi preobremenjenosti, predstavniki vodstva pa umirjajo, da bo prihodnji teden boljše. V teh dneh, ko so se tudi med poštarji vrstile bolniške odsotnosti, so nekateri delali od petih zjutraj do osmih zvečer. Sindikalisti pozivajo, naj delajo zgolj osem ur, zaradi nizkih plač in (pre)napornega delovnega urnika pa naj bi se že vrstile odpovedi.

Poštarji znova opozarjajo, da jih je premalo, kar se je kot še bolj kritično pokazalo v zadnjih dneh, ko je naraslo število bolniških odstopnisti zaradi viroz, sezonskih obolenj in padcev. V sindikatih pozivajo kolege, naj prekinejo z delom preko osemurnega delovnega časa. Vodja poštnega sindikata v okviru Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Saša Gržinić svari, naj delavci “poskrbijo za svoje zdravje in varnost, saj delodajalec tega ne počne. Že maja sem takšno ravnanje prijavil na inšpektoratu, saj se nimamo več na koga obrniti v tej državi, pa tudi od tam doslej nismo dobili odgovora.” Generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak pa je obljubil, da si bo v torek vzel čas za pogovor in skupno iskanje rešitev.

postar, pismonosa, pisma

Več kot 500 bolnih
Namestnik generalnega direktorja Pošte Andrej Rihter je v današnji izjavi za medije pojasnil, da imajo po kadrovskem načrtu dovolj zaposlenih pismonoš in da so trenutne razmere izključno posledica povečanih bolniških odsotnosti. “31. decembra smo beležili nekaj čez 300 bolniških odsotnosti, na včerajšnji dan 538 in danes 525 odsotnosti, od tega je 325 sodelavcev v dostavi,” je pojasnil. Zaradi izrednih razmer ponekod pošto dostavljajo vsak drugi dan. Ob tem pa je Rihter spomnil, da imajo pismonoše v sklenjeni pogodbi o zaposlitvi predvideno neenakomerno porazdelitev delovnega časa. “To pomeni, da lahko delavec dela maksimalno 13 ur dnevno, a ne več kot 56 ur tedensko. Hkrati se pri pismonoši skozi celotno leto evidentirajo ure in se viški ob koncu leta, če jih ni mogoče pokoristiti, izplačajo,” je dejal. Ker je število bolniških odsotnosti zdaj začelo padati, v vodstvu družbe pričakujejo, da se bodo razmere prihodnji teden uredile.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.