08:09, pet, 26. Apr

Poštarji so se uprli preverjanju PCT: Odklanjamo in kršimo odlok vlade, pogojev ne bomo preverjali





“Od inšpektorjev pričakujemo enako vnemo pri zakonih, ki ščitijo naše pravice že 20 let, kot jo izkazujejo pri odlokih, ki so bili spisani predvčerajšnjim,” so zapisali v Sindikatu poštnih delavcev. Njihov poziv objavljamo v celoti.

Spoštovani novinarji in uredniki,

v medijih smo zasledili opozorila glede težav s podizvajalci Pošte Slovenije. V Sindikatu poštnih delavcev (SPD) smo že marca opozarjali na nezadovoljstvo naših strank s pogodbenimi izvajalci. Nenazadnje je tudi svet delavcev Pošte Slovenije že takrat podal prijavo na Inšpektorat Republike Slovenije za delo (IRSD) zaradi vprašljive zakonitosti sistema podizvajalcev. Na ugotovitve inšpektorata pa še čakamo. Zakaj inšpekcijski postopek traja toliko časa, zanima tudi nas. Očitno so vse prijave in celo kršitve zakonov sprejemljive, razen v primerih, ko politika “pritisne” na inšpektorje. To vidimo sedaj pri preverjanju spoštovanja odlokov in to smo videli pred leti v primerih podizvajalcev v Luki Koper. Enaka obravnava na Pošti Slovenije d.o.o. pa je očitno drugotnega pomena.

Ob tem smo prišli tudi do zaključka, da je glede implementacije PCT pogoja trenutno za inšpektorje na prvem mestu pravna formalnost (izpolnjen PCT), in ne varnost in zdravje delavcev. Tako smo denimo delavci na pošti v dvojni situaciji.

Skladno s predpisi glede zajezitve koronavirusa je z vidika delodajalca dovolj, če opravimo samotestiranje. A ta skladnost naenkrat izgine, ko gremo na teren, kjer lahko (po navodilih inšpektorjev) stranke od pismonoš zahtevajo pogoj hitrega antigenskega testa, kar je velika težava, saj je naše delovno okolje cela država!

Ob tem moramo opozoriti, da v praksi delavci Pošte Slovenije odklanjamo in kršimo odlok vlade. Ta namreč od nas zahteva, da bi morali pri vročanju knjiženih pošiljk (torej tudi paketov in priporočenih pisem) pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo PCT pogoj, in če ga ne izpolnjujejo, paketa ali pisma ne bi smeli izročiti. Tega NE delamo, saj bi to bistveno podaljšalo naš delovni čas, ki se konča, ko opravimo dostavo vseh pošiljk, ki so prišle na pošto.

Zato smo tu v precepu, saj imamo že vrsto let težave s pomanjkanjem kadrov, ki se zaradi bolezni in poškodb pozimi še bolj izrazito kaže. Če bi sledili takemu načinu vročanja, bi pismonoše delo zaključili pozno zvečer.

Ob tem javnem sporočilu v SPD prevzemamo vso odgovornost za to odločitev in bomo delavcem nudili tudi vso pravno zaščito. Pričakujemo, da se bo našemu pozivu pridružil tudi drugi sindikat. Ne gre za to, da se ne bi zavedali resnosti epidemije, saj smo v preteklih epidemičnih valovih v dialogu z delodajalcem znotraj podjetja uveljavljali številne preventivne ukrepe za obvladovanje tveganj okužbe z novim koronavirusom. Dodatno smo od delodajalca zahtevali, da uvede osebe, ki bodo preverjale PCT pogoj pred vhodi na pošte, saj je nesmiselno, da to opravljajo zaposleni na okencu, ko je stranka že vstopila na pošto.

Nerazumno pa je, da bodo to opravljali še pismonoše “pod milim nebom”, saj smo svoje delo opravljali tudi v času 1. in 2. vala, ko je bila večina delavcev doma, in smo s preventivnimi ukrepi uspešno prekrmarili skozi vse dosedanje epidemične valove. Sedaj teh ukrepov, vsaj najbolj bistvenih, ne moremo več izvajati, saj epidemija ni razglašena. Iz tega razloga recimo ne moremo več izvajati brezkontaktnega vročanja ali pa knjiženih pošiljk puščati strankam brez podpisa. Sedaj se tako od nas kot od drugih delodajalcev zahteva, da se ne ukvarjamo s preventivo, temveč s formalnim izpolnjevanjem PCT pogoja, ki ima le delni učinek na obvladovanje tveganj okužbe s koronavirusom.

Najbolj bizarno pri vsem tem pa je, da je med izjeme, pri katerih stranka PCT pogoja ne potrebuje, uvrščeno tudi vročanje odločb o karanteni okuženim osebam, kar zaposleni na pošti počnemo že ves čas epidemije in bomo še dalje. Če bi se držali samega absurdnega odloka, pa strankam ne bi mogli več dostavljati paketov in navadnih priporočenih pošiljk, če ne bi izpolnjevale PCT pogoja.

Zato pričakujemo, da bo vnema inšpektorata, kakršno izkazuje pri preverjanju odlokov, ki so nastali čez noč, obveljala tudi pri preverjanju pravic vseh delavcev, ki veljajo že več kot 20 let!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.