08:21, čet, 2. Maj

“Poštni praznik” tudi za Pošto Slovenije





Poštne organizacije po svetu že od leta 1969 na današnji dan obeležujejo svetovni dan pošte, v spomin na 9. oktober 1874, ko je bila v Švici ustanovljena Svetovna poštna zveza. Z njim želijo med ljudmi vzbuditi zavest o vlogi poštne dejavnosti v vsakdanjem in poslovnem življenju ter njenem prispevku k razvoju na socialnem in ekonomskem področju. Pošta Slovenije bo svetovni dan obeležila z dvema priložnostnima poštnima žigoma.

Svetovna poštna zveza je danes druga najstarejša mednarodna svetovna organizacija, ki povezuje 192 držav, od leta 1992 tudi Slovenijo. Na ta dan po vsem svetu potekajo različni dogodki, predstavitve in promocije novih poštnih storitev.

Poštni operaterji po vsem svetu se sicer že vrsto let soočajo z upadanjem tradicionalnih poštnih storitev. Ob vstopu sodobne tehnologije v poštni segment, porastu povpraševanja po elektronskih in informacijskih rešitvah ter ob digitalizaciji gospodarstva so zato spremembe v poslovnih modelih, procesih in storitvah neizogibne.

Identične trende kot drugi izvajalci poštnih storitev beleži tudi Pošta Slovenije, ki mora v takšnem okolju redno in sproti ne le slediti trendom, pač pa tudi investirati in z optimizacijo prodajne mreže, razvojem novih storitev in modelov ter izboljšanjem uporabniške izkušnje ponudbo prilagajati uporabnikom, pravijo v Pošti Slovenije.

Strmo naraščanje prenosa pisemskih pošiljk

Če so na slovenski pošti leta 1991 prenesli okoli 249 milijonov pisemskih pošiljk in je do leta 2000 število teh storitev strmo naraščalo ter preseglo mejo 390 milijonov, je ta storitev po letu 2004 začela upadati. Pred desetimi leti so še vedno prenesli okoli 374 milijonov kosov pisemskih pošiljk, do lani pa je ta številka padla pod 257 milijonov. Do leta 2022 naj bi se obseg univerzalne poštne storitve znižal še za okoli 20 odstotkov.

Kot je ob “poštnem prazniku” poudaril generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak, postajajo vse bolj paketno-logistično podjetje, ki nastopa na domačem in tujem trgu. Postati nameravajo najboljši ponudnik paketnih storitev v državi.

V svojo ponudbo bomo dodajali še nekatere paketne in logistične storitve, ki prinašajo višjo dodano vrednost in zadovoljujejo rastoča pričakovanja naših strank. Ob tem bomo posebno pozornost namenjali uporabnikom in kakovosti izvajanja storitev,” je napovedal Novak.

“Poštni praznik” prinesel priložnostni poštni žig

Svetovni dan pošte bodo tudi letos obeležili z dvema priložnostnima poštnima žigoma, ki sta danes v uporabi na poštnih uradih na Slovenski cesti v Ljubljani in na Slomškovem trgu v Mariboru. Ob tem bodo pripravili likovni natečaj v vrtcih na temo “Poštar Pavli na terenu”, razstavo znamk na glavni ljubljanski pošti na Čopovi ter zaključili zbiranje finančnih sredstev v okviru uspešne dobrodelne akcije “Poštar Pavli polni šolske torbe”, s katero so letos zbrali več kot 14.000 različnih šolskih potrebščin, ki so jih predali Zvezi prijateljev mladine Slovenije.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.