20:39, ned, 28. Apr

Predsednica republike na posvetu s ključnimi deležniki glede skrbi za starejše poudarila pomen dostojnega življenja za vse





Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na sestanku s pristojnimi ministri, ključnimi predstavniki stroke in izvajalcev seznanila s pripravami urejanja dolgotrajne oskrbe in osebne asistence. Dejala je, da je dostojno življenje treba zagotoviti vsem, finančna vzdržnost pa se ne sme uveljavljati le, ko je na mizi problematika starejših.

Ministrstva morajo spoštovati socialni dialog in javno razpravo, v kateri sodelujejo vsi, tako stroka z izvajalci kot tudi uporabniki, ki morajo vedeti, kaj sistemske rešitve prinašajo, so predsedničino izjavo v sporočilu za javnost povzeli v uradu predsednice.

Nujnost medsektorskega sodelovanja

Izpostavila je tudi nujnost medsektorskega sodelovanja na področju skrbi za starejše in na solidarnost pri zbiranju sredstev. Dolgotrajna oskrba po meri človeka po njenih besedah ne sme biti samo floskula, ampak dejansko vodilo pri izvajanju dolgotrajne oskrbe. Vsakršna diskriminacija starejših pri uveljavljanju pravic do dostojnega življenja je nesprejemljiva.

Vsi se zavedamo, da so kadri, tako na področju sociale kot tudi zdravstva velik problem, zato so nujni takojšnji ukrepi, da kadre zadržimo in pridobimo nove, so navedli pri uradu predsednice. Skupna prizadevanja vseh mora voditi načelo krepitve socialne države, zato bo predsednica nadaljevala pogovore o aktualnih tematikah s področja skrbi za starejše tudi v prihodnje, so dodali.

Sodelovalo veliko deležnikov 

Sestanka, ki je potekal v okviru posvetovanj o aktualnih izzivih na področju skrbi za starejše, so se udeležili še minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič in državni sekretar na ministrstvu za delo Igor Feketija.

Prav tako so se ga udeležili direktorica Inštituta RS za socialno varstvo Barbara Kobal Tomc, generalni direktor Nacionalnega inštituta z javno zdravje (NIJZ) Branko Gabrovec, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nega Slovenije Monika Ažman, predsednica Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekič Poljšak ter generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.