19:19, sre, 8. Maj

Prehrana v 1. letu otroka in njen vpliv na zdravje





Lekarne Maribor so v skrbi za zdravje otrok organizirale brezplačno predavanje o prehrani otroka v 1. letu njegovega življenja in vplivu prehrane otroka na zdravje v prihodnosti.

ce02b4a0-4e47-4d80-9d10-529580d5beb8

Lekarne Maribor so v dvorani Planeta Tuš v sodelovanju z Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca Maribor izvedle brezplačno predavanje za mlade starše na temo prehrane otroka v prvem letu njegovega življenja ter o pomenu in vplivu pravilne prehrane na zdravje v prihodnosti.

Na predavanju so najnovejše smernice in priporočila ter številne koristne nasvete predstavili strokovnjaki, ki se kot zdravstveni delavci pri svojem delu pogosto srečajo s tovrstno problematiko in vprašanji mladih staršev.
Največji poudarek za pravilni razvoj otroka in postavitev trdnih temeljev za ohranitev zdravja v prihodnosti so predavatelji namenili dojenju.

Najnovejša dognanja in usmeritve s področja pediatrije je izčrpno podala pediatrinja Mojca Švab Zavratnik, dr. med., ki je predstavila ugodne vplive, ki jih ima materino mleko na zdravje in dobro počutje tako dojenčka, kakor tudi doječe mame. Dojenje je nevidna popkovina, ki po rojstvu znova poveže mater in otroka. Hkrati ob številnih ugodnih vplivih na zdravje, je materino mleko vedno pri roki, vedno ustrezne temperature, cenovno najugodnejše in ne obremenjuje okolja zaradi odpadne embalaže.

Da bi prvi dnevi in tedni z dojenčkom gladko stekli je predavateljica Romana Likar, dipl. m. s., IBCLC iz Zdravstvenega Doma dr. Adolfa Drolca predstavila delo in skrb sodelavk patronažnega varstva, ki s svojim delom nudijo veliko oporo mamicam in so jim vselej na voljo za njihova vprašanja in morebitne težave, tako pri vzpostavitvi dojenja, kakor tudi pri prehodu na mešano prehrano.

Ker pa se občasno pojavijo težave, ki onemogočijo dojenje, je potrebno, da se starši zavedajo, da niso vsa nadomestna mleka za otroke enake sestave, kar je predstavila predavateljica Katja Reisman, mag. farm. iz Lekarn Maribor.

Za pravilno izbiro nadomestnega mleka je potrebno kar nekaj znanja, zato je za starše najbolje, da se v tem primeru obrnejo na pediatra ali farmacevte v lekarni, kjer jim bodo zagotovo znali pravilno svetovati.

Urška Lučev, mag.farm, IBCLC iz Lekarn Maribor je staršem predstavila nove smernice in spoznanja ob uvajanju mešane prehrane pri dojenčku, ki so se v zadnjih letih kar veliko spremenila in je pomembno, da jim straši v izogib določenim težavam in boleznim v prihodnje sledijo.

Številčen obisk predavanja je pokazal, da mlade starše obilica informacij, ki jih dobijo na spletnih straneh, ne zadovolji. Še vedno največ zaupanja polagajo v nasvet zdravstvenega delavca, bodisi zdravnika, farmacevta ali patronažnega varstva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.