01:24, pet, 10. Maj

Prodaja Večera še vedno ni zaključena





Skoraj mesec dni po sklenitvi pogodbe o prodaji večinskega dela mariborskega časopisnega podjetja Večer, ki sta ga sklenila Delo in družba Dober Večer, do dokončanja posla še ni prišlo. Kot so pojasnili na Delu, še vedno ni zaključen postopek pred Agencijo za varstvo konkurence (AVK).

večer sta

Da postopek še vedno poteka, so za STA potrdili tudi na agenciji, in dodali, da so trenutno v fazi zbiranja in pridobivanja podatkov, ki so potrebni za učinkovito izvedbo presoje učinkov koncentracije na trgu. Ker je čas trajanja posameznega postopka presoje skladnosti priglašene koncentracije s pravili konkurence odvisen od kompleksnosti posameznega primera, tega kdaj bodo postopek zaključili, ne morejo napovedati.

Če varuh konkurence na podlagi zbranih podatkov ugotovi, da koncentracija ni podrejena določbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ali da je podrejena, vendar ni izkazan resen sum o njeni skladnosti s pravili konkurence, izda odločbo v roku 25 delovnih dneh od prejema popolne priglasitve.

V primeru, da je izkazan resen sum o skladnosti priglašene koncentracije s pravili konkurence, agencija uvede drugo fazo postopka, rok za izdajo odločbe pa je v tem primeru 60 delovnih dni od dneva izdaje sklepa o uvedbi postopka. Čas trajanja posameznega postopka presoje skladnosti priglašene koncentracije s pravili konkurence je tako odvisen od kompleksnosti posameznega primera, so pojasnili na AVK.

Delo je v prvi polovici julija s podjetjem Dober Večer v lasti Uroša Hakla in Saše Todorovića sklenilo pogodbo o prodaji 79,24-odstotnega deleža Večera. Čeprav vrednosti posla niso izdali, gre po pisanju medijev za dober milijon evrov.

Todorović je takrat v pogovoru za STA dejal, da dokončen prevzem in s tem prihod v mariborsko časopisno hišo pričakuje v nekaj tednih, potem ko se bo o poslu izjasnil varuh konkurence, medtem ko soglasje ministrstva za kulturo že imajo.

Na slednjem so ob sklenitvi posla izrazili pričakovanje, da se novi lastnik Večera dobro zaveda svoje velike odgovornosti za prihodnost časnika, ki ima v slovenskem medijskem prostoru dolgo tradicijo in zelo velik pomen pri zagotavljanju pluralnega in raznolikega medijskega prostora.

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno. Ob tem so opozorili, da Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili. Obstajajo zgolj ustna zagotovila o ohranitvi trenutne dejavnosti, Hakl in Todorović pa jim nista predstavila razvojne vizije medija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.