22:46, pet, 26. Apr

Proti Inštitutu 8. marec zaradi kampanje Gremo volit ne bo uveden postopek o prekršku





Inštitut 8. marec je danes prejel odločitev Inšpektorata RS za notranje zadeve o neuvedbi postopka o prekršku zoper Inštitut 8. marec v zvezi z domnevnimi kršitvami Zakona o volilni in referendumski kampanji, so sporočili z inštituta.

Inštitut 8. marec razlaga: “Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na Inštitut 8. marec v petek, 1. aprila, poslalo poziv za posredovanje informacij v zvezi s kampanjo “Gremo volit”. Pod poziv je bil podpisan Marko Kandolf, glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve, ki je bil na mesto direktorja imenovan istega dne. Na inšpektoratu naj bi prejeli številne anonimne prijave in vprašanja novinarjev glede domnevnih kršitev volilne zakonodaje s strani Inštituta 8. marec v zvezi s kampanjo Gremo volit, s katero je Inštitut vsesplošno pozival k udeležbi volivk in volivcev na volitvah.”

Zapisali so še: “Iz dopisa niso bila razvidna dejstva ali dokazi o konkretnih očitkih v zvezi s kršitvami volilne
zakonodaje, dopis je bil poslan očitno v funkciji zastraševanja in oviranja Inštituta pri delu.”
Inštitut 8. marec je “za pripravo odgovora na dopis poiskal pomoč pri odvetnici Nataši Pirc Musar, ki je zastopala Inštitut 8. marec, in v sodelovanju s Pravno mrežo za varstvo demokracije opozoril na tovrstne poskuse ustrahovanja oblasti.”

“Današnja odločitev inšpektorata, da inšpekcijskega postopka ne uvedejo, ni presenetljiva, saj je namreč očitno, da v konkretnem primeru Inštitut 8. marec ni organiziral volilne kampanje v smislu Zakona o volilni in referendumski kampanji in s tem z opustitvijo ni kršil obveznosti, ki jih zakon nalaga organizatorju,” so poudarili na inštitutu.

Odločni, da se zoperstavijo

Zapisali so še: “Ne pustimo se ustrahovati! Članice in člani Inštituta 8. marec so prepričani, da gre za spodletel poskus zastraševanja in utišanja delovanja Inštituta 8. marec. Takšnim zlorabam pravnih postopkov z namenom
oviranja delovanja nevladnih organizacij pa se je treba odločno zoperstaviti, tudi s pravno pomočjo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.