13:08, čet, 2. Maj

Ptujski Bistri in partnerjem evropska nagrada za projekt Citywalk





Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, ki letos praznuje 25 let delovanja, je kot vodilni partner skupaj s še 13 partnerji iz devetih držav za projekt Citywalk v Bruslju prejelo nagrado Regiostars. Gre za najvišje priznanje regionalnim projektom, ki ga podeljuje Evropska komisija in ga doslej ni prejela še nobena slovenska inštitucija.

Vir: Facebook ZRS Bistra Ptuj
Vir: Facebook ZRS Bistra Ptuj

Kot so sporočili iz ptujske Bistre, nagrado Regiostar podeljujejo za najbolj inovativne regionalne projekte. O nagrajencih, ki so jih v različnih kategorijah izbirali med 199 projekti, pa ni odločala le komisija, pač pa tudi evropska javnost s tajnim glasovanjem.

Projekt Citywalk je bil po glasovanju skupaj kar 235.000 prebivalcev Evropske unije iz vseh 28 članic za najboljšega izbran med petimi finalisti v kategoriji gradnje podnebno odpornih mest.

“Ponosni in veseli smo, da smo osnovno idejo za projekt razvili v našem zavodu pod vodstvom Danila Čeha in k njej pritegnili še 14 partnerjev iz devetih držav. Projekt je sofinanciran iz Podonavskega transnacionalnega programa,” je pojasnil direktor Bistre Štefan Čelan.

Projekt je sicer namenjen iskanju rešitev pri pospešeni urbanizaciji, ki tako ali drugače vpliva na uničevanje naravnega okolja. Med te sodi tudi transport blaga in ljudi, zato so za omilitev ali celo preprečitev negativnih dejavnikov zasnovali projekt, ki pomeni nov način razmišljanja in omogoča boljše pogoje za življenje in delo v mestih in primestnih naseljih.

Ključni cilj 2,2 milijona evrov vrednega projekta je vzpostavitev mest za pešačenje v podonavski regiji in s tem večja okoljska osveščenost. Mestom bodo s tri leta trajajočim projektom pomagali identificirati ovire ter razviti in implementirati načrte za reševanje izzivov, da bodo zmanjšala emisije in hrup ter postala varnejši prostor za življenje.

Poleg najstarejšega slovenskega mesta v projektu iz Slovenije sodeluje še litijski Razvojni center Srca Slovenije, iz tujine pa partnerji iz Avstrije, Madžarske, Slovaške, Češke, Hrvaške, Romunije, Bolgarije in Srbije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.