04:41, pet, 26. Apr

Ptujski bolnišnici manjka tretjina specialistov





Splošna bolnišnica Jožeta Potrča Ptuj se podobno kot druge slovenske bolnišnice sooča s pomanjkanjem predvsem specialističnega zdravniškega kadra, kar se je po besedah direktorja Andreja Levaniča precej razgalilo tudi v času nedavne zdravniške stavke. Trenutno imajo na voljo 75 zdravnikov, za normalno delo bi jih potrebovali še vsaj 13.

Kot je pojasnil Levanič, se zaradi statusa periferne regijske bolnišnice, ki pa vseeno skrbi za skoraj 120.000 prebivalcev Spodnjega Podravja, že dolga leta poleg finančnih spopadajo tudi s kadrovskimi težavami. “V zadnjih letih sicer dokaj uspešno povečujemo število specializantov, pri katerih pa ni popolne zaveze, da se nam bodo na koncu tudi pridružili. Ob tem pridobivamo tudi kolege izven slovenskega območja, kljub temu pa bo ob upoštevanju trenutnih delovnih obremenitev, ki so med najvišjimi od vseh slovenskih bolnišnic, treba zaposliti še najmanj 13 specialistov različnih strok,” je dejal prvi mož ptujske bolnišnice.

Direktor ptujske bolnišnice, Andrej Levanič
Direktor ptujske bolnišnice, Andrej Levanič

Med 75 sodelujočimi zdravniki je v ptujski bolnišnici trenutno 40 specialistov in 24 specializantov, ob tem pa še nekaj pripravnikov in zdravnikov brez specializacije. Da bi zadostili evropski direktivi o delovnem času, ki bo v veljavo stopila leta 2020, bodo torej morali v naslednjih letih zaposliti še skoraj tretjino specialističnega kadra.

Ob tem Levanič opozarja, da se točna številka ob upoštevanju pričakovanih standardov in normativov lahko še bistveno poveča. Zdaj namreč na Ptuju na internističnem oddelku, kjer je pomanjkanje daleč največje, za povprečno okoli 60 ležečih bolnikov, pet intenzivnih bolnikov, opravljenih preko 10.000 dializ, številnih specialističnih ambulantah s funkcionalno diagnostiko ter za internistično prvo pomoč skrbi le devet zdravnikov in štirje specializanti.

Da razmere vendarle niso tako zelo zahtevne, kot so nekateri na Ptuju poudarjali v času stavke, češ da so lahko ogrožena tudi življenja pacientov, je članom sveta zavoda ta teden priznal tudi direktor in dejal, da je treba ločevati med realnostjo ter sindikalnim bojem. Pomanjkanje anesteziologov sicer čutijo tudi pri njih, a so vse manj odvisni od zunanjih sodelavcev. Pridružil se jim bo eden od kolegov iz Srbije, maja bodo zaposlili še enega od svojih specializantov, v ozadju prihajajo še štirje.

Ob kadrovski tudi finančna problematika

V ptujski bolnišnici ob kadrovski problematiki opozarjajo tudi na finančne težave, ki so jim po letu dni pozitivnega poslovanja lani znova povzročile milijonsko izgubo. Težava je tudi pomanjkanje denarja za plače po vsakoletni pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je v njihovem primeru še posebej izražen, saj za njih letno namenijo dober milijon evrov več od tistega, kar dobijo od zavarovalnice.

ptujska-bolnisnica

Ptujska bolnišnica je lani kljub načrtovanemu presežku ustvarila za skoraj 1,2 milijona evrov izgube in večji del krivde pripisala prenizko ovrednoteni uteži za opravljeno delo. Ob tem za zdaj še vedno ni povsem jasna usoda gradnje urgentnega centra, ki edini od slovenskih bolnišnic ni bil vključen v mrežo urgentnih centrov, za katere je država prejela evropski denar.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.