19:01, sre, 1. Maj

Ptujski svetniki potrdili 33 milijonov evrov visok proračun





Ptujski mestni svet je na včerajšnji seji potrdil proračun za leto 2019. Nova mestna uprava pod vodstvom županje Nuške Gajšek ga je zakoličila pri skoraj 33 milijonih evrih, kar je še za 700.000 evrov višja številka kot ob prvi obravnavi. Za uresničitev vseh začrtanih projektov se bo ptujska občina zadolžila za dobrih 1,7 milijona evrov.

nuška gajšekKot je na današnji seji pojasnila županja Gajškova, so razlog za dobra dva odstotka višji proračun v primerjavi s prvim branjem v nekaj višjih investicijskih odhodkih, nekaterih spremembah evropsko sofinanciranih projektov in še nekaj dodatnih manjših projektih. Omenjeni popravki so bili na koncu tudi tisti, ki so omogočili soglasno potrditev proračuna brez predolge razprave.

Letošnji dokument tako vključuje tudi slabe štiri milijone evrov evropskega denarja, skoraj tri milijone evrov pa naj bi prišlo še iz državnih in drugih virov. Večina evropskega denarja bo šla za dokončanje prenove mestne tržnice, za kar je sicer skupaj v proračunu namenjenih skoraj 4,9 milijona evrov. Nekaj evropskih sredstev bo šlo tudi za kolesarske povezave in spominski park, računajo pa še na denar za energetsko sanacijo Osnovne šole (OŠ) Mladika.

Gajškova je sicer že ob prvi obravnavi povedala, da je imela nova mestna oblast na pripravo dokumenta manj vpliva, kot bi si želela, vseeno pa jim je nekatere njihove želje le uspelo vključiti vanj. Zdaj je vesela, da jim je vendarle uspelo najti kompromis, potem ko so si marsikaj ogledali tudi na terenu in po posameznih mestnih četrtih ugotavljali najnujnejše potrebe občanov.

Med investicijskimi postavkami, ki so se že znašle v proračunu, je tudi sama izpostavila denar za kolesarske poti in nujno obnovo cestne infrastrukture, začetna sredstva za projekt arheološkega muzej ter denar za nujno potrebno prenovo OŠ Mladika. Daleč največ denarja bo namenjenega prenovi mestne tržnice, kar je projekt, ki ga je podedovala od prejšnje mestne oblasti.

Potem ko je bil sprejet proračun, je mestni svet potrdil še odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine, za kar so v sprejetem proračunu že za letos predvideli 40.000 evrov, ki bodo mladim na voljo kot spodbuda za reševanje prvega stanovanjskega vprašanja.

“S podporo proračunu sem zelo zadovoljna in to pomeni tudi veliko olajšanje, saj lahko končno začnemo delati. Doslej smo bili na začasnem financiranju in omejeni pri izvajanju nalog, želja in potreb, ki jih imajo naši občani, zdaj pa bomo lahko začeli delati to, kar smo govorili in za kar smo bili izvoljeni,” je po seji povedala ptujska županja.

S sprejetim proračunom bo lahko tudi kadrovsko okrepila ekipo, a s tem, kot pravi, ne namerava pretiravati. Že aprila bodo objavili razpis za novega vodjo finančne službe, na zaupanje pa namerava zaposliti še vodjo kabineta Tamaro Gajski ter kot del kabineta še Matjaža Damiša. Te dni se izteka tudi razpis za direktorja mestne uprave, a za zdaj Gajškova še ne izdaja, koga si želi na tem mestu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.